fbpx

Tényleg elképesztő, ahogy a mezőgépek piaca megint tarol

Írta: Kohout Zoltán - 2022 június 24.

A mezőgazdasági gépek kereskedelme mintha egy másik bolygón zajlana, ahol se orosz háború, se infláció, se alkatrészhiány nincs. Mutatjuk a döbbenetes számokat!

Hullámvölgyet vártak, hullámhegy jön helyette

Tavaly már sokan arra számítottak, hogy a Covid utáni alkatrészellátási anomáliák, logisztikai akadozások véget vetnek a mezőgazdasági gépek nagy eladási hullámának. Ez a hullám 2015 óta folyamatosan erősödik: 2017 óta már minden évben 200 milliárd felett produkált a mezőgazdaságigép- és alkatrészpiac. A Covid évében már meghaladta a negyedbilliót, majd 2021 végére minden korábbit felülmúló eredmények születtek mind a mezőgazdasági gépek, mind az alkatrészek piacán. A végösszeg elképesztő volt: az új gépek és új alkatrészek összes forgalma meghaladta a 304 milliárd forintot. Vagyis nemhogy nem történt visszaesés, folytatódott az elképesztő növekedés – sőt, már idén is!

50 százalékot vert az idei első 3 hónap a tavalyira

Az említett kritikus tényezők – orosz háború, gyártói áremelések, szállítási-gyártási és alkatrészellátási fennakadások – ellenére bíztatóan indult a 2022- es év is. Többféle pályázati forrás támogatta a gépbeszerzéseket. A tavalyi évben nyertes pályázatokkal sok termelő juthatott mezőgazdasági gépekhez, eszközökhöz. A gazdálkodók törekvését a modern technikai eszközök alkalmazására a gépforgalmazók és -gyártók eladási adatai bizonyítják. Az egyéni és társas vállalkozások bő 62 milliárd forintért vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2022. I. negyedévben a géppark megújítására. Ez a forgalom, a néhány területen történt mennyiségi visszaesés ellenére, 50 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. A gazdálkodók 20,3 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami 38 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A sztárok továbbra is az erő- és munkagépek, traktorok, kombájnok.