fbpx

Véget ért az árpaboom, felkészül a cirok

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 09.

Kína gabonafélék iránti igénye drasztikusan változik, és ez kihat minden szemestermény árára. Ezek most a kurrens növények a piacon.

 

cirok a kézben
Jobb, ha megszokjuk: értékes termény a cirok (Forrás: rawpixel.com)

 

Kevesebb az abrakfogyasztó

Kína gabonatermése idén szűk 2 százalékkal lehet jobb a tavalyinál, miközben a kocaállomány jövőre 5 százalékkal eshet. (Ennek oka, hogy 2021 elején ismét megjelent sertéspestis, és az önköltségi ár alá zuhantak a sertésárak. Erről laptársunk itt írt.) A sertéspestis kitörése óta most először fordul elő, hogy nem nő, hanem csökken a disznók száma az országban. Brojlercsirkéből viszont nő a kibocsátás, de az ország abraktakarmány-igénye így is mérséklődött. Az elemzők szerint a 2020/21-es gazdasági év 30 millió tonnás kukoricaimportját 2021/22-ben csak egy 20 millió tonnás követi.

 

Kukoricahelyettesítő gabonák

Bár év eleje óta 20 dollárral csökkent a tengeri tonnánkénti ára az országban, az még mindig 61,5 dollárral (19 ezer forinttal) magasabb a tavaly szeptemberinél. Az árveréseken 400-420 dollárt (124-130 ezer forintot) ért a gabona tonnája. A búza pillanatnyilag 31 dollárral olcsóbb, cc. 115 ezer forintnak felel meg. Ha tovább szűkül a két gabonaféle közti árkülönbség, akkor a takarmánygyártók még nagyobb arányban a tengeri felé fordulnak.

Idén több mint 40 millió kukoricát váltott ki a takarmányipar egyéb szemesterménnyel (árpával, cirokkal, búzával, rizzsel), a teljes kukoricafelhasználás 196 millió tonna volt. A cirok pillanatnyilag hasonlóan drága, mint a kukorica, még nem éri meg beépíteni a receptúrákba, helyette a búza jöhet szóba. Eddig az árpa volt a legolcsóbb helyettesítő terméke a kukoricának, ezt augusztusban 354 dollárért (110 ezer forintért) tudta megszerezni a feldolgozóipar, és az ára azóta is csökkent. A kukorica idei betakarításával Ukrajnában, Kína fontos beszállítójánál, minden szemesterménynek mérséklődött a piaci értéke. A kínai kereskedők elsőként az árpára csaptak le, mivel annak már leszállítva is 285 dollárra (88,5 ezer forint) esett az ára.

 

Az árpa már raktárban, jöhet a cirok

Júliusi cikkünkben arra figyelmeztettünk, hogy az árpa ára nagyon megszaladt a kínai igények miatt. A nagy keresleti boom le is zajlott, Kína a vártnál is többet halmozott fel belőle. Az új gazdasági évben már nem lesz akkora szükség rá, főként, hogy a kanadai gyenge termés híre áremelő hatással volt rá. Pillanatnyilag a cirokfelhasználásban mutatkozik a legnagyobb mozgástér felfelé. A 2021/22. évi előrejelzett importmennyiség 10,5 millió tonna lehet árpából, cirokból pedig 9 millió tonnát igényelhet az ázsiai ország. Búzából 8 millió tonnát, rizsből pedig 3,6 millió tonnát szállíthat be. Ami igazán érdekes, az az importigények éves változása, ez lehet hatással a globális gabonaárakra.

 

Várható változás az importált mennyiségekben:

Kukorica: -33%

Búza: -25%

Árpa: -7%

Cirok: +8,5%

Úgy tűnik, a kukorica betakarításával komoly árszelídülés indulhat a világpiacon. Az európai gazdálkodóknak pedig egyre inkább úgy kell tekinteniük a szemescirokra, mint értékes gabonafélére.