fbpx

Búzahelyzet és -ár a keleti végektől a nyugatiig

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 24.

Egyáltalán nem jók a világ búzakilátásai, ugyanakkor a fizetőképesség határára kezd éri a feldolgozóipar. Ha ezt egyes régiók még javuló terméskilátásokról szóló hírekkel is megfejelik, kész a baj – legalábbis ami a növénytermesztők bevételeit illeti.

aratás
Ellentmondásos hírek érkeznek a világ nagy búzatermelőiről (fotó: Horizont Média)

Keleti végek

Az ukrán ó termés még mindig nyomott áron keresi gazdáját. Gyenge forintárfolyam mellett is 86 ezer forintért (228 dollár) a határra viszik az ukránok a kukorica tonnáját, a kenyérbúzát 113,5 ezer forintért, a repcét átlag 302 ezerért, a szóját 169 ezer forintért vesztegetik. Eközben az idei termáskilátásokról nemcsak a háború, de az súlyos aszály miatt is egyre aggasztóbb hírek érkeznek a szomszédos államból.

Bezzeg Oroszországhoz még az időjárás is kegyes. Minden jel szerint újabb rekordot állítanak fel búzatermelésben, a legfrissebb előrejelzés már több mint 89 millió tonnáról szól. A siker a tavaszi búza nagyobb vetésterületének és jó termésátlagának köszönhető. (Ez itt kevesebb, mint 2 t/ha-t jelent). A tavaszi búza termése így bőven kompenzálja a vártnál gyengébb őszibúzatermést, melynek átlaghozama 4 t/ha alatt marad. Az Oroszországot sújtó szankciók nem látszanak az ország exportteljesítményén, mivel Szíria, Irán és Törökország alaposan bevásárolt a nyomott áron értékesíthető orosz terményből. A hírek szerint ezen országok az Ukrajnából lopott gabonát is megvették az oroszoktól.

Nyugati végek

Az USA-ban a tavaszi búza vetése körül még kisebb pánik uralkodott a piacon, de aztán sikerült rendben elvetni a növényt, és megérkeztek a kiadós esők is. Pillanatnyilag a vetések 59 százaléka van jó vagy kiváló állapotban. Az őszi búzából korábban kezdődött meg az aratás, a terület 25 százalékáról már lekerült a mag. A növény egy nagyon vízhiányos tenyészidőszak után gyenge minőségi paramétereket mutat, aratás előtt az állományok mindössze 30 százaléka van jó vagy kiváló állapotban.

Kanada a tavalyi extrém rossz év után közel 22 millió tonnás búzaexportra készül az betakarítást követően. Ez még mindig 17 százalékkal gyengébb teljesítmény lenne a 2020/21. évinél, viszont a múlt évi eredményt 43 százalékkal meghaladná.

Európa és mi

Párizsban annak ellenére esik a búza ára, hogy az európai termés gyengének ígérkezik, a búza várható hozamai az ötéves átlag alatt vannak. A szeptemberi szállítású kenyérgabona tonnája 370,5 eurón (147 ezer Ft) áll, jövő márciusra pedig a 359 eurót (142 ezer Ft) sem ér el a jelenlegi kötések alapján. A kereskedés azonban igen élénk, egyik óráról a másikra 5-8 százalékot ugrál a gabona értéke. Az árkockázat óriási. Akinek 120 ezret ajánlanak a telephelyi, gyakran kis hektolitersúlyú magokért, vegye fontolóra, hogy legalább a termés 35 százalékét leköti ezen az árszinten.

A világ búzamérlege ugyan romlik, de úgy tűnik, a 140 ezer forintos ajánlatokra hiába várunk. Eljött az a pont, aminél többet nem tud ajánlani sem a malomipar, sem az etanolüzem, sem a takarmánygyártó. További árkockázati tényezőként hozzá kell tennünk, hogy ha hazánk megkapja az uniós forrásokat, akkor a forint erősödése is lejjeb szoríthatja a belföldi árakat, valamint a háború lezárása is áresést hozhat.