fbpx

Eljött az aratás: 22%-ot zuhant a repce ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 24.

Párizsban az augusztusi szállítású repce egy 20-22 százalékos áresést követően már csak 674 eurón áll, az új kötések másodpercenként ugráltatják az árat. Ha ez az árszint nem változna, akkor a magyar gazdálkodókat nagy csalódás érné betakarításkor.

repcearatás
Bő 3 tonnásnak látszott, de tényleg annyi? (Horizont Média)

A jelenlegi párizsi ár azt jelenti, hogy az eddig reálisnak tartott 245 ezer forintos vételi árakból sem lesz semmi, nemhogy a sokak által remélt 300-350 ezres ajánlatból. Egy ilyen mérvű esést azonban nem tekinthetünk „normálisnak”. Ezek a tényezők állnak a háttérben.

Nyomott piaci hangulat májusban

Eddig az importőröknek nemigen volt kedvük növényi olajokat vásárolni, mivel az olcsó ukrán napraforgóolajon kívül minden más megfizethetetlenül drága volt. Legnagyobb hatással az volt a piacra, hogy Kína látványosan visszafogta az importját. A piac mindezt úgy élte meg, hogy nincs kereslet a növényolajokra, tehát csökkenni kezdett az ár. Ekkor Indonézia bejelentette, hogy ismét engedélyt ad közel egymillió tonna pálmaolaj exportjára – de már ez is egy hónappal ezelőtt volt. Akkor mi történik most? Nem szabadultak fel kikötők, nem nőtt a várható termés, sőt, csökkent. Egyszerűen csak aratunk.

Van és megfizethető

Tény azonban, hogy idén Kanadában és Európában a tavalyinál több, Ausztráliában kevesebb repce várható. Ukrajna elméletben most is képes lesz 1,6-1,8 millió tonna repcemag uniós exportjára, de egy dolog az elmélet és egy másik a gyakorlat. Napraforgóból, szójából és pálmaolajból is többet termel a világ, a globális készletek növekedni fognak a szezon végére. (Lásd részletes írásunkat: Beindul a növényolajpiac, mindenki keresni akar rajta.) Mindent egybevetve a kínálati oldal jó, a vásárlást csak a magas árak akadályozták eddig.

Van esély a korrekcióra

Most, amikor egyre többen szeretnének pénzt látni a termésükből és a tőzsdei kötésekből, megindultak az eladások, elképesztően élénk a kereskedés. Az áresés drasztikus, és vélhetően visszakorrigálás fogja követni, amikor megérkeznek ez első tényleges hozamadatok az európai repcetáblákról, amikor kisülnek az első napraforgótáblák Franciaországban és Romániában, és amikor kiderül, hogy az új ukrán repcének, napraforgónak is vonaton kell eljutnia az EU-ba. Lásd az európai terméskilátásokról szóló cikkünket itt: A búzatermés negyede a táblán sül meg.)