fbpx

A vevőknek is időben kell lépniük

Írta: MezőHír-2022/1. lapszám cikke - 2022 január 03.

Szabó István, a Két-Kata Kft. tulajdonos-ügyvezetője köztudottan megszállottja a szakmájának. Mint korábbi beszélgetésünk során elmesélte, őt igazán kikapcsolja a szerelés, ha csak teheti, munkásruhát húz, és megy le a műhelybe dolgozni. Telefonos interjúnk után is ez volt a terve, de előtte át tudtuk beszélni az agrárgépes világ 2021-es tapasztalatait.

 

Szabó István Kubota ügyvezető
Szabó István, a Két-Kata Kft. tulajdonos-ügyvezetője

 

– Mindig is az mezőgazdaság műszaki világa vonzotta?

– Kisgyermek koromtól ebben a közegben mozogtam, hisz mind a két nagypapám traktoros volt, édesapám pedig a tsz-ben kombájnosként kezdte, majd agronómusként dolgozott. Családi szlogen, hogy kis túlzással, de „előbb tudtam traktort vezetni, mint járni.”

Pályakezdés után pár évvel összeszedtem a bátorságom, és komoly kölcsönökből igyekeztem saját lábra állni. Vettem egy kombájnt bérmunkára, amivel az év végére ki is termeltem a gép árát. 1992-től egyéni vállalkozó voltam, és szereltünk mindent, amire csak szükség volt. A mai napig ez a filozófiám: „mindig olyat kell csinálni, amit más nem tud”. 1994-től az egyik legismertebb AGCO-termékkel voltam kapcsolatban. később azonban megszűnt a képviseleti iroda, így 2003-ban már saját lábra álltunk. Elkezdtünk alkatrész-kereskedelemmel, szervizzel foglalkozni, és akkor cégként sokkal egyszerűbb volt vámolni, mint egyéni vállalkozóként. Akkor még betéti társaság formában, ketten, a feleségemmel dolgoztunk, ő az adminisztrációért felelt, de részt vett az alkatrész-kiszállításokban is. Folyamatosan jöttek a megkeresések, ezért bővültünk szerelő kollégákkal, majd 2006-ban felvettünk két értékesítőt, és elkezdtünk a gépek forgalmazásával foglalkozni. 2008-ban már az országos forgalom jelentős részét mi hoztuk.

Egy korábbi munkatársunk hívta fel először a figyelmem a Kubota cégre, utána pedig jó időben voltunk jó helyen: Madarász Viktor kollégánk korábban két évet is dolgozott kint az Egyesült Államokban, és az akkori főnöke az angol Kubota leányvállalat igazgatója lett. Nagyon rövid egyeztetésük után azonnal megkerestek bennünket Németországból, és három nap múlva már személyes tárgyalásra került sor. Az előkészületek nagyon sok időt vettek igénybe, közel két évig tartott ez a folyamat. 2013 novemberében Hannoverben írtuk alá a szerződést, azóta mi vagyunk Magyarországon a Kubota kizárólagos partnerei.

Japánban gyártják, japán minőség – ezt megértette és nagyon gyorsan elfogadta a piac. Lehet, hogy egyes szériák felszereltsége nem annyira extra, mint pár versenytárs terméké, de a minőségét soha nem kérdőjelezhette meg senki. Aki megfelelő ár-érték arányban gondolkodik, az hamar megbarátkozik a Kubotával.

 

Újabb izgalmas év a piacon

– Mit hozott 2021 a Két-Kata Kft.nek?

– Nem volt könnyű ez az év, de 2022 talán még nehezebb lesz… A mi partnerkörünkben a 2021 elején megjelenti pályázati lehetőségek inkább csökkentették a beruházási kedvet, de az év vége felé már kiegyensúlyozódott az idei forgalom. Nehéz egy ilyen helyzetben jól taktikázni. Vannak olyan rajtunk kívül álló külső okok, amik miatt néhány gép szállítását nem tudjuk időben teljesíteni – a világszinten tapasztalható konténerhiány miatt voltak késéseink. Emellett a pályázatok eredményére való várakozás is sok döntést függőben tart. Így sok üzlet véglegesítése még várat magára.

Azt persze tudni kell, hogy eddig általában még nem megrendelésre hoztunk gépeket, hanem inkább előzetes készletezési céllal, így a csúszások még nem jelentettek problémát.

 

Nagyon megnőtt a vásárlói kedv

– Hol a legszűkebb a keresztmetszet gyártási, szállítási vonalon?

– Mi egyelőre azon kevesek közé tartozunk, akiknél nem volt jelentős szállítási probléma. Az év végi hajrában azonban nem tudtunk annyi gépet átadni, amennyire egyébként lehetőségünk lett volna. Abban szerencsések vagyunk, hogy a mi gépeink viszonylag egyszerűbbek, tehát félvezetőhiányra vagy beszállítói csúszásokra emiatt nem nagyon kell felkészülni; a mi piacunkon a vásárlási kedv nőtt meg annyira, hogy minden gyár 100%os kapacitáson dübörög a Kubotánál, hogy tudják teljesíteni a szerződéseket, de az a tény, hogy a megrendelések száma a 2021-es évben például az előzőhöz képest 140%-kal nőtt, behatárolja a lehetőségeket. Nemcsak Magyarország vagy Európa igényei erősödnek, hanem globális szintű ez az emelkedés. A gyártó áttelepített gyárakat például az USA-ból Japánba, hogy a szűk szállítási keresztmetszetet tudják javítani, de még ez az erősítés sem volt elég. A Kubota azért elég nagy cég, mindent meg fognak tenni az igények kielégítésére: januárban indul például Rotterdam mellett egy központi raktáruk az alkatrészek számára, ott csak a fedett terület 4 hektár.

 

Kubota traktor
Minél előbb tegyenek konkrét lépéseket, akik a beruházásokat komolyan gondolják!

 

– Mit tanácsol a gazdáknak, akik akár pályázati, akár „csak” fejlesztési célból új gépet szeretnének vásárolni?

– Minél előbb tegyenek konkrét lépéseket, ha a beruházásokat komolyan gondolják. Írják alá a megrendelőket, fizessenek valamennyi előleget, onnantól mi már például foglaljuk ezeket a gépeket, és garantáljuk a beszerzési árat. Sok gépet rendeltünk meg 2022 első felére, ezek a gyárból szállítási visszaigazolással is rendelkeznek – az a gazda, aki konkrét lépéseket tesz, annak biztosan lesz gépe! Aki most kivár, az igazából dupla vagy semmit játszik…

Persze a pályázatoknál két év van a megvalósításra, de azért nehéz azokat a megrendelőket megtartani, akik halogatnak.

– Milyen készletekkel tudnak indulni 2022-ben?

– Mindenki máshogy látja a gépkereskedők közül, hogy a kis készlet vagy a nagy a jó. Mi ki tudtuk söpörni a készleteinket, de ez véleményem szerint csak részben jó. Én azt is szeretem, hogy ha valaki hirtelen „beesik” a telephelyre, és szeretne azonnal vásárolni, akkor tudjunk gépet adni neki. A 2022-es kezdőkészletünk a 2021-esnek kb. a 30%-a lesz, ez saját magunkhoz képest kevés, mert nekünk 50-60 gépünk mindig szokott raktáron lenni. A jövő év első felében például a fűnyíró kistraktor szállítása nagyon nehéz lesz, és a kompakt traktorok, munkagépek terén is várhatók késedelmek.

 

Két Kata Kft. telephely
A telephelyet már teljes körűen használják, az ünnepélyes átadást eddig a járványhelyzet megakadályozta

 

Visszatérve a fűnyírókra, azokkal az a baj, hogy még szezonálisabbak egy átlagos mezőgazdasági gépnél. A fű növekedése nem áll meg, ha nincs fűnyíró, így akit nem tudnak kiszolgálni, megy máshová fűnyíróért – persze, ha máshol talál szabad terméket…

– Hogyan jelentkezik önöknél és általában a gépkereskedőknél a gyenge forint hatása?

– Véleményem szerint ebben az ágazatban ez abszolút nem határozza meg a vásárlói kedvet. Ez persze a jelenlegi helyzet, és ebben segít, hogy a terményárak is viszonylag magasabban vannak, és a támogatást is euróban kapják a gazdák. Mi minden esetben eurós ajánlatot adunk ki, és nálunk még nem fordult elő olyan, hogy valaki a magas árfolyam miatt állt volna el a vásárlástól. Ha van egy hirtelen árfolyamváltozás, az ad egy rövid sokkot, aztán szépen lassan mindenki megszokja. Olyan ez, mint az üzemanyagár: hiába szálltak el az árak, nem érzékelhető nagyon nagy visszaesés a forgalomban, ugyanakkor a mezőgazdaságban meg mindenképp a földekre kell menni, mindegy, mennyibe kerül az üzemanyag.

 

Kubota traktor
A Kubota elképesztő mennyiségű gépet gyárt évről évre, nagyon komoly tapasztalattal rendelkezik

 

Az új telephely ünnepélyes átadására még várni kell…

– Korábban nagyon modern telephelyet létesítettek, aminek sajnos az ünnepélyes átadása a pandémia miatt elmaradt. Sikerült ezt bepótolni?

– Még mindig nem… Remélem, hogy 2022-ben végre ez is sorra kerül, de ehhez kell egy a járvány tekintetében stabil, biztonságos környezet. Itt, a negyedik hullám tetején ezt még mindig nem látjuk. Rengeteg külföldi vendégünk lenne, az utazási korlátozások miatt azonban most nem tudjuk fogadni őket, miközben csak egy magunkhoz méltó rendezvénnyel szabad ünnepelni. Így addig megpróbálunk munka közben is vigyázni az új telephelyre, olyan állapotban tartani, hogy még mindig újnak lássuk, ha sikerül végre ünnepélyesen is felavatni.

– Nehéz a személyes találkozás a termelőkkel is. Terveznek saját rendezvényeket?

– Célzott demók, kisebb, néhány résztvevős szántóföldi bemutatók várhatók inkább részünkről. Ebbe az irányba megyünk.

– Annyi minden változott a világban az elmúlt évben. Önök továbbra is kizárólag Kubota-termékeket forgalmaznak?

– Igen, ez nagyon fontos, az eredeti elképzelésünkhöz tartjuk magunkat. Ehhez a termékhez nagyon értünk, mindent tudunk róla, ezt szeretnénk továbbra is képviselni. Nagyon sok nagy gyártó megkeresett bennünket az elmúlt időszakban, hogy vigyük az ő termékeiket is, de nem látjuk értelmét, hogy az erőforrásainkat elaprózzuk. Ahogy a beszélgetés elején is említettem: mindig olyat kell adni a partnereknek, akár termékben, akár szolgáltatásban, amit más nem tud a piacon! Ugyanakkor csapatunk folyamatosan bővül, és ha találkozunk egy olyan szakemberrel, akit értékesnek tartunk, azt meg is próbáljuk magunknak elnyerni.

– A Kubota gyár részéről vannak izgalmas újdonságok?

– A Kubota nem a nagy korszakalkotó fejlesztésekről híres, hanem a jól bevált technikákról. A járt utat szeretik, a kiforrott gépeket, amik egyszerűen, biztonságosan, olcsón üzemeltethetők. Persze a fejlesztés folyik, és biztos, hogy a gyár előbb-utóbb a kombájnokkal is piacra fog lépni, ezek már tesztelés alatt vannak. Nagyon sokan várják amúgy a felhasználóink közül a nagytraktorokat is. A megbízható japán technika nagyos sok felhasználó számára komoly biztonságot jelent, joggal. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a Kubota elképesztő mennyiségű gépet gyárt évről-évre, nagyon komoly tapasztalattal rendelkezik ezen a téren.

– A második évre nyomta rá a bélyegét a járvány és a globális egyensúlyhiány. Ha jönne a jó tündér, de csak egy dolgot kérhetne tőle, mi lenne az?

– Hogy legyen még három kívánságom… Igazából azt a stabilitást, amit eddig is szerettünk a kollégáknak és a partnereknek biztosítani, de igazából a partnerek stabilitása a legfontosabb, hogy el tudják mondani: jól döntöttek. Ezért kelnek bizonyos kollégák hajnali 3-kor, és ezért csukják be a cégkaput este 11-kor. Ők is tudják, mindenki tudja: akkor érhetünk el sikereket, ha mindenki elégedett.

– Sikerül néha pihenésképp a szervizbe lemenni dolgozni?

– Most is munkásruhában vagyok… Nem akarok ettől eltávolodni, fontos nekem. Minden napom itt végződik, így kapcsolódom ki. Kell valami olyan dolgot megoldanom, amit más nem tud. Most is egy fejlesztésen dolgozom, de többet még nem árulhatok el róla…

 

Fodor Mihály