fbpx

30%-kal több búzát dobhatnak piacra az argentinok

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 28.

Igen szép kilátásokkal indult meg a kalászos állományok fejlődése Argentínában. A kukorica vetése még jóval odébb van, és az előrejelzések száraz tavaszt jósolnak.

 

Búza
Kellően csapadékos időjárást fogtak ki az induló állományok (fotó: Horizont Média)

 

Kiválóan induló kalászosok

Argentínában májusban kezdték vetni a búzát és most fejezték be, így a termésbecslések csak a kedvező talajállapotból és a nagy termőterületből indulnak ki. Ez alapján Argentína 2021/22-ben rekord nagyságú búzatermést vár, 6,65 millió hektárról 20,8 millió tonnával kalkulálnak, a hektáronkénti átlag 3,13 tonna. A várt bőséges termés rekord nagyságú búza és búzaliszt exportját eredményezné 2021/22-ben, ami az előrejelzések szerint 14 millió tonna lehet. Ez 30 százalékkal haladná meg a 2020/21-es szezon eredményét. A kivitel elsősorban Délkelet-Ázsiába és az afrikai országokba irányul, de Brazíliába is 5,8-6 millió tonna gabonaszem érkezhet. A 2-3 millió tonnás zárókészlet tükrében nem valószínű, hogy exportkorlátozással védené a hazai piacot az argentin kormány.

 

Grafikon

 

Árpából 2021/22-ben 4,8 millió tonna teremhet a dél-amerikai államban (csaknem egymillió hektáron), 17 százalékkal több, mint az előző szezonban. Ennek vetése is most fejeződött be. A termés java (3,2 milliótonna) exportra kerülhet (+28% vs 2020/21), a célpiac elsősorban Kína. Az ázsiai óriás hagyományosan legnagyobb beszállítója Ausztrália, de miután Peking kereskedelmi vitába keveredett Canberrával, az argentin kereskedők előtt nyílt meg az út Ázsiába. Pillanatnyilag azonban az újtermésű francia és az ukrán árpa hajózik a kínai piacra.

 

Kisebb plusz kukoricából

Kukoricából is történelmi rekordra van kilátás az argentinoknál. 51,5 millió tonnáról (+5,5%) szól az előrejelzés. A takarmánygyártók, etanolgyárak és kikötők közelében nincs még egy kultúra, melyik jövedelmezőbb lenne a tengerinél, a magas árak pedig fokozzák a termelési kedvet. Az ország jelenleg még a 2020-ban elvetett állományok betakarításával van elfoglalva. 2021/22 folyamán 37,4 millió tonna (+5%) tengeri kelhet útra a határokon túlra.