fbpx

Nébih: az élelmiszerben több a hiba, mint a takarmányban

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 10.

Az Európai Bizottság minden évben elkészíti az élelmiszerek és takarmányok riasztási rendszerének (RASFF) éves jelentését. Az elmúlt hét évben a riasztások száma megduplázódott, 2019-hez képest pedig 22%-kal nőtt tavaly. Hazánkban 20%-kal emelkedett az esetszám – írja a Nébih.

szezámmagos
A szezámmag is kockázatos lehet (forrás: mindmegette.hu)

 

Növekszik a problémás tételek száma

A nemrég közzétett 2020-as összegzés alapján a tagállamok tavaly mintegy 3862 élelmiszer- vagy takarmánykockázatról szóló bejelentést tettek, ebből 1430 volt a gyors cselekvést kívánó riasztás. A riasztások növekedése már hatodik éve jelentős. EU-s szinten a leggyakrabban jelentett probléma (több mint 300 eset) tavaly az indiai szezámmagban kimutatott, az EU-ban nem engedélyezett, karcinogén etilén-oxid-szennyezés volt. Az érintett termékek igen változatosak: lisztkeverékek, kenyerek, pékáruk, kekszek, müzlik, kétszersültek, sós snackek és krékerek, tahini, fűszerkeverékek, magkeverékek, ázsiai készételek, madáreleség.

A korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is a bejelentések kis százaléka érintette a takarmányokat (6%) és az élelmiszerrel érintkező anyagokat (3%). Utóbbiak esetében gyakori ügy volt a műanyagból (általában melaminból), valamint bambusz vagy más „természetes alapú” anyag (rizs, kukorica összetevő) hozzáadásával készülő konyhai eszközökből (tányérok, szedőkanalak) kimutatott károsanyag-kioldódás. Az Európai Unió betiltotta az ilyen alapanyagból készült termékek forgalmazását.

 

Az étrend-kiegészítők a legveszélyesebbek

Hazánk 2020-ban 196 RASFF ügyben volt érintett, ami több, mint 20%-os növekedést jelent az előző évhez képest. 179 esetben élelmiszerrel, 11 esetben takarmánnyal, 6 esetben pedig élelmiszerrel érintkező anyaggal adódott probléma. Itthon leginkább az étrend-kiegészítők és egyéb speciális élelmiszerek, a baromfihús és a belőle készült termékek, a takarmányok, valamint a gabona- és sütőipari termékek tekintetében fordult elő kockázat. A Nébih 28 ügyet (ebből 13 riasztást) jelentett. A bejelentés legtöbbször összetételbeli problémák, patogén mikroorganizmus, idegen anyag vagy mikotoxin jelenléte miatt történt, és leggyakrabban Kínából származó termékre vonatkozott. A hazai lakosságot is érintő ügyeket a Nébih kiemelten kommunikálja, és az emberek teljes bizalmát élvezi.

Ez is érdekelheti: Ezt esszük: Magyarország vs. EU