fbpx

Szőlőtechnológiai bemutató a Balatonnál

Írta: Fodor Mihály - 2021 szeptember 11.

A közelmúltban, festői környezetben tartották meg a hagyományos VitiTech szőlészeti gépbemutatót BalatonlelleRádpusztán, ahol szerkesztőségünk a KITE Zrt. meghívására vett részt a rendezvényen. A Rád-Vin Kft. szőlőültetvényeiben több gépet tekinthettünk meg működés közben, lássuk a részleteket!

 

A francia Pellenc gépét egy John Deere 5090GF ültetvénytraktor elejére felszerelt vázra csatlakoztatták. A Pellenc Multiviti egy olyan multifunkciós eszközhordozó, amelyre egymás után több művelőeszköz is felkapcsolható. A csonkázó, levelező, hajtásbefűző és előmetsző működtetésére alkalmas váz úgy van kialakítva, hogy minden eszközt gyorscsatlakozók segítségével, könnyedén lehessen rákapcsolni, így ez a folyamat minimális időt vesz igénybe. A kijelző automatikusan felismeri a rácsatlakoztatott eszközt, így a multifunkciós joystickkal rendkívül egyszerű módon lehet kezelni a gépeket.

 

Pellenc
Munkában a John Deere 5090GF ültetvénytraktor és a Pellenc Multiviti multifunkciós eszközhordozó

 

A bemutatón egy forgókéses csonkázó volt a vázra szerelve. Az alagutas kialakítású csonkázó egy teljes sor csonkázását tudja elvégezni. Az eszköz alternáló, illetve forgókéses kivitelben is rendelhető. A kések magasságát és oldalra történő kitolását egy joystick segítségével a traktorból lehet állítani elektrohidraulikusan, így bármilyen ültetvényhez illeszkedni tud a gép. A lombfal magasságától függően függőleges irányban 4 vagy 5 db vágómodul helyezhető fel.

 

Növényvédelmi gépek

A KITE Zrt. 2020-tól forgalmazza az ID DAVID eszközöket. A bemutatón egy vontatott porozógépet láthattunk, amely képes a por formájú növényvédő szert (pl. kénport) hatékonyan kijuttatni az ültetvénybe. A rozsdamentes acéltartállyal rendelkező gépen kardántengely hajtja a ventilátort, és egy hidraulikusan meghajtott csiga segítségével Munkában a John Deere 5090GF ültetvénytraktor és a Pellenc Multiviti multifunkciós eszközhordozó lehet szabályozni a kijuttatandó mennyiséget. A ventilátor segítségével akár több sort is le lehet szórni egyszerre.

 

ID DAVID
ID DAVID vontatott porozógép

 

Szintén új márka a portfólióban a spanyol Mañez y Lozano, amelynek permetezőjét először lehetett megtekinteni Magyarországon. A nagy múltú cég specialista a permetezőgyártás területén, és gépeivel piacvezető Spanyolországban. A Twister névre keresztelt gépcsalád egy axiálventilátoros permetező, amely speciális kialakítása révén olyan légörvényt hoz létre, amellyel a permetlé a levél mindkét oldalán tökéletes fedettséget biztosít. A Mañez y Lozano permetezők között természetesen megtalálhatóak a hagyományos, egyszerű axiálventilátoros gépek is. A márka sajátossága még a rendkívül magas minőségű és tartósságú, öntvényből készült dugattyús szivattyú, amelyet a gyár saját maga állít elő. Ezek a szivattyúk biztosítják a permetezők rendkívül hosszú élettartamát.

 

Önjáró szüretelőgépek

A legújabb szériájú Pellenc Optimum L.10-es gép bemutatásának aktualitását az adta, hogy a gyártó idén nyáron jött ki az új precíziós szőlőtermesztési megoldásaival. A precíziós lehetőségek terén az első lehetőség a fedélzeti súlymérés funkció, amely egy offline, precíz súlymérést tesz lehetővé az érzékeny súlymérő szenzorok segítségével. Ez kiegészíthető egy Telematics telemetria-rendszerrel, amely egy központi vezérlőrendszer segítségével flottakezelést és távoli diagnosztikát is biztosít. A két rendszer együtt pedig az ún. Prémium súlymérés és hozamtérképezés-funkciót teszi lehetővé. A folyamatos precíz mérés a GPS-alapú helymeghatározással együtt egy pontos térképet készít a területről, amely megmutatja, hogy termésmennyiség szempontjából mennyire heterogén a tábla.

 

Pellenc
Pellenc Optimum L.10 önjáró szüretelőgép

 

Kite