fbpx

Egyre több magot csemegézik a világ

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 29.

Az Egyesült Államok egy sor magféleség termelésében világelsőnek számít, Németország pedig a világ nagyobb importőrének. Igazán jobban is kihasználhatnánk ezt a helyzetet. A globális piacot a FreshPlaza oldala mutatta be.

dióbél
Dióbélből Németország a világ lesőszámú importőre (forrás: bulkshop.hu)

A magféleségek piaca világszerte nő

Szerte a világon egyre több csemegének való magvat állítanak elő. 2021-ben ez összesen több mint 17 millió tonnát tett ki a mandula, a dió, a kesudió és egyéb csonthéjas magvak előállítása (a földimogyoró nem ide tartozik). Egyenként 4 millió tonnával a kesudió és a mandula a legfontosabbak ezek közül. Különösen a mandulatermelés nőtt jelentősen.

A világméretű export is növekszik, ebben az Egyesült Államok messze a legnagyobb piaci szereplő: a globális exportérték (30 milliárd euró) egynegyedét mondhatja magáénak. A héjas és a tisztított magvak kereskedelme is emelkedett. Egyes országok szinte csak héjas magvakat exportálnak, hogy aztán megpucolva vásárolják vissza egy részét. Európában – mint annyi más agrártermék esetén – Hollandia a magvak első számú beléptető kapuja.

Kesudió: Afrika termeli, Vietnám tisztítja

Világszerte 4,2 millió tonna kesudiót termesztettek 2021-ben. Ebből 1,9 millió tonnát héjasan, 700 ezer tonnát megpucolva exportáltak. Az afrikai országok, különösen Elefántcsontpart a legnagyobb piaci szereplő, a kivitele főleg Vietnámba és Indiába irányul. Vietnám aztán megtisztítja a magokat, majd Észak-Amerikába, Kínába és Európába szállítja. Az Egyesült Államok és Németország a legnagyobb importőrök a tisztított kesudió piacán.

Magféleségek exportja
Forrás: FreshPlaza

Mandula: az USA a főszereplő

A globális mandulatermelés több mint 4 millió tonnára emelkedett, ennek 60 százalékát az Egyesült Államok adta. Őt messze lemaradva Spanyolország, Ausztrália, Irán, Törökország, Marokkó és Szíria követi a sorban. A héjas mandula globális exportja 350 ezer tonnát tesz ki, a tisztított manduláé pedig 850 ezer tonnát. Az Egyesült Államok exportrészesedése a héjas termék esetében több mint 80 százalékos, a pucolt esetében pedig 75 százalékos. India a világ legnagyobb héjas mandula importőre. A héjatlan magvak legnagyobb része pedig európai országokba kerül, elsősorban Hollandián keresztül.

Dió: stabil termelés és kereslet

A diótermelés nagyjából változatlan, körülbelül 3 millió tonnát tesz ki egy évben. Kína adja a világ diótermésének egyharmadát, a kibocsátása stagnál. Nőtt viszont a termelés az Egyesült Államokban és Törökországban. Az USA a héjas és héjatlan dió legnagyobb exportőre, a globális export nagyjából 37, illetve 40 százalékét fedi le. Héjas dióból Kína és Chile exportál még sokat. Törökország a héjas dió legfőbb importőre, rajta kívül Mexikó, Olaszország és az Egyesült Arab Emírségek számítanak a legnagyobb vásárlóknak. Németország pedig a héjatlan dió elsődleges importőre, őt alaposan lemaradva Japán, Spanyolország, Kanada és Korea követik a sorban. Európába leginkább a hollandokon át jut a pucolt, amerikai dió Európába.

Pisztácia: USA és Törökország a legnagyobb termelők

A globális pisztáciatermelés évek óta 900 000 és 1,1 millió tonna között mozog. A teljes mennyiség több mint 40 százalékával az Egyesült Államok rendelkezik, őt 25 százalékos részesedéssel Törökország követi. A héjas pisztáciából 300 ezer tonna, a pucoltból 40 ezer tonna kerül a világpiacra. A legnagyobb mennyiségben Kína vásárolja ezt a magot, őt Németország követi a sorban.

Földimogyoró: Törökország vezeti a listát

Tavaly több mint egymillió tonnára nőtt a világ mogyorótermelése, ennek kétharmadát Törökország állította elő. A második helyen Olaszország áll. Törökország messze a legfontosabb exportőr is. 2021-ben 155 ezer tonna tisztított mogyorót exportált. Az importáló országok többsége Európában található, sorrendben a legfontosabbak: Németország, Olaszország és Franciaország.