fbpx

A szemléletformáló program meghosszabbítva 2023 év végéig!

Írta: MezőHír-2021/11. lapszám cikke - 2021 november 07.

„Három a magyar igazság” elnevezésű, szemléletformáló programját meghosszabbítja a Cseber Nonprofit Kft., melynek célja a növényvédő szeres göngyölegek szakszerű kiöblítésének népszerűsítése és a műanyag kannák visszagyűjtése – tudtuk meg az ötödik alkalommal megrendezett Cseber Konferencián.

 

Cseber Konferencia
Három a magyar igazság! – még újabb két évig
(Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A visszagyűjtési folyamat minden résztvevője nagy számban képviseltette magát

Október első felében szervezték meg, immár ötödik alkalommal a Cseber Nonprofit Kft. szakmai rendezvényét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Növényvédelmi Szövetség és a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal képviselői is jelen voltak az eseményen mint a Cseber együttműködő partnerei. Ezen túl számos, a témában érintett szakember, hivatal és az agrármédia képviselői is elfogadták a meghívást. Természetesen a három legfontosabb „láncszem”, a gyűjtőhelyek képviselői, a rendszerhez csatlakozott partnerek és a hulladékgazdálkodó partnerek is részt vettek a konferencián, így a témát illető átfogó tudás mellett biztosított volt a területet érintő innovatív újdonságok megismerése.

 

A Cseber 2019-ben indította a „Három a magyar igazság” elnevezésű programját

A szemléletformáló kampány a növényvédő szeres göngyölegek szakszerű, háromszori kiöblítésének népszerűsítése érdekében indult, azzal a célkitűzéssel, hogy a visszagyűjtött műanyag kannák minél magasabb arányban kerülhessenek újrahasznosításra. Az elmúlt években a hangsúlyt a növényvédő szeres göngyölegek előírásszerű kiöblítésének fontosságára fektették. Ennek környezetvédelmi szempontból nagy a jelentősége, de nem elhanyagolható, hogy így a növényvédő szer teljes felhasználása is lehetővé válik, illetve a göngyöleg legjobb technika szerinti újrahasznosítását is ez segíti.

 

A népszerűsítő akció hároméves futamidővel indult

A szervezők úgy döntöttek, hogy 2023 év végéig meghosszabbítják a kampányt, mert így látnak esélyt arra, hogy a hosszú távú célok is elérhetők legyenek. A program keretében a Cseber fontosnak tartja, hogy folyamatosan bővítse a kampányban részt vevő partnerei számát, ezzel egyre több agrártermelőt elérve. A gyűjtés régebben külön meghirdetett időszakokban történt, azonban több résztvevő fejezte ki azt az igényét, hogy támogatnák a folyamatos üzemeltetést is. Az utóbbi három évben már több gyűjtőpont is vállalta az egész éves gyűjtést, és a számuk évről évre nő. A Cseber reméli, hogy ezzel nagyobb arányú visszagyűjtést érnek el; a hulladékgazdálkodó partnerek ebben látják a folyamatos nyersanyagellátás lehetőségét, így ők is kedvezően állnak a kérdéshez. A gazdáknak is könnyebb lenne, ha nem kellene telephelyeiken hónapokig tárolni a göngyölegeket.

 

EasyConnect
A zárt áttöltő rendszerhez alkalmazható kupakok
(Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Az éves rendszerességgel szervezett konferencia jelentősége

A rendszeres szakmai találkozóval biztosított a munka eredményeinek megismerése, valamint a gyűjtés és a fenntarthatóság aktuális feladatait célzó együttműködés pontosítása. Ebben az évben is kiemelt figyelmet kaptak a 2025. és 2030. évi európai uniós fenntarthatósági célkitűzések, ezen belül is a göngyölegek visszagyűjtésének területén támasztott elvárások. Nehéz feladat lesz elérni a 75%-os visszagyűjtési arányt, mert ez már szemléletváltást követel a mezőgazdaság szereplőitől.

A BASF képviselője ismertette a nyolc vállalat által támogatott zárt áttöltő rendszer, az EasyConnect működését és tulajdonságait. A megoldás előnyei elsősorban a felhasználók biztonságának javulása és a környezetvédelem területén tapasztalhatók.

Az idei évi gyűjtési eredmények elmaradást mutatnak az elmúlt évekhez viszonyítva, így a Cseber a mezőgazdaság minden érintett szereplőjét kéri, hogy lehetőség szerint még az idei évben vigyék vissza kiürült göngyölegeiket a gyűjtőhelyekre.

Jelenleg 163 helyen veszik vissza a műanyag kannákat, ezek elérhetősége a Cseber honlapján megtalálható.

 

Barna Ferenc