fbpx

Nincs arra szó, amit a repce ára művel

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 28.

Bár  a várakozások szerint ősszel jelentősen bővül a napraforgómag-kínálat, az árak eddig csak mérsékelten reagáltak a termőterület bővülésére. A repce betakarítása sokkal közelebb van, és eddig elképesztő irányban fejlődik az ára.

 

repce
Ebből lesz az igazi folyékony arany! (fotó: Horizont Média)

 

Szójabab

Brazíliában a márciusi tartós esőzés lassította a szójabab betakarítását, ezáltal a kikötőkbe is a vártnál később érkezett meg a bab. A szállítás késése és az esőkkel járó minőségromlás azért sem kívánatos, mert Kína szójaigénye várhatóan ebben az évben tetőzik. A brazil szállítmányok megérkezéséig az importőrök az amerikai terményt vásárolják – írja jelentésében a NAIK AKI. A brazil szója nehézkesen induló exportja magasra emelte a világpiacon most elérhető tételek árát.

Megjegyezzük, hogy a májusi árakhoz képest az idén novemberben leszállítandó áru már 24 százalékkal kevesebbet ér a chicagói tőzsde pillanatnyi állása szerint, jövő év májusáig pedig az ideihez mérten 26 százalékot veszíthet értékéből ez az olajos mag. Az AKI PÁIR adatai szerint most a szójabab termelői ára 166,1 ezer forint/tonna, a full-fat szóját pedig 171,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron lehet megkapni hazánkban.

 

Repcemag

A Tallage szerint a repceolaj iránti erős kereslet március közepéig felfelé mozgatta a repcemag árát. A rendelkezésre álló készletek erőteljes csökkenése Kanadában (FOB Vancouver) 18 dolláros (653 dollár/tonna), Ukrajnában (FOB Odessa) 35 dolláros (528 dollár/tonna) növekedést eredményezett az azonnali kikötői árakban február 19. és március 19. között. A repceolaj iránti kereslet különösen erős volt az Európai Unióban, ami jelentősen felfelé húzta a termény árát.

Németországban a júliusban szállítandó tételekre 31 dollárral magasabb áron (535 dollár/tonna, CIF Hamburg) köthettek szerződéseket március 19-én. Ezzel egy időben Franciaországban 524 dollár/tonnára (+15 dollár) módosult a mag júliusi kikötői ára. Magyar telephelyi árakra lefordítva ez elméletben nagyjából 140 ezer forint lenne, mégis a legfrissebb kötési ajánlatok 170 ezer vagy afeletti összegekről szólnak. Ez még a mostani magas, 163,6 ezer forintos árat is túlszárnyalja (AKI PÁIR), ami elképesztő fordulat.

 

Napraforgómag

Az AKI PÁIR adatai szerint április harmadik hetében a napraforgó a legdrágább olajos mag. A magas olajsavas magért (HO) tonnánként 194,3 ezer forintot, a linolsavasért (LO) 190,4 ezer forintot kínálnak a felvásárlók. A piacon most elérhető ótermés ugyanis egy nagyon gyenge évjáratból származik. Idén szeptemberben azonban gyökeres fordulat állhat be a piacon: Ukrajnában 23 százalékkal, Európában 24 százalékkal emelkedhet a megtermelt napraforgó mennyisége. Igen meglepő lenne, ha az árak erre nem reagálnának. Pillanatnyilag HO napraforgóra 160-165 ezer forint/tonna körüli kötési ajánlatokat hallani, az LO-ért pedig 150-155 ezer forintot adnának. Ez csak 15-20 százalékos csökkenés a jelenlegi árszinthez mérten, amit meg kell becsülni, hiszen a kínálat ennél nagyobb mértékben bővülhet ősszel.