fbpx

Alma: a prémium szegmens most is jól muzsikál

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 06.

A globális logisztikai gondok megnehezítik a friss áruk kereskedelemét. Emberhiány, csomagolóanyag-hiány, konténerhiány, magas fuvarköltség – ezek a kihívások a lengyel alma exportját is akadályozzák. Azok, akik prémium étkezési almát forgalmaznak, mégsem elégedetlenek.

 

lengyel gála alma
Exportra kész lengyel gála alma (forrás: wap.21food.com)

 

Egy ország, ahol mindig sok az alma

A tavalyi termésnél sokkal több az alma egész Európában, és ezt a lengyelek is elmondhatják magukról. A nyár végi, őszi időjárás is kedvezett a szüreti munkáknak. A termelők igyekeztek gyorsan túladni a termésen, mivel telített piacra és tárolókra számítottak. Itt írtunk róla, hogy legnagyobb felvevőjükhöz, Fehéroroszországba, most alig jut be a lengyel alma a két ország közötti politikai feszültség miatt. Az onnan kiszoruló 120 ezer tonnás árumennyiség elsősorban a környező országokban keresi a helyét, ezért is nyomottak most az árak.

Azok a termelők és kereskedők viszont, akik a fizetőképes, minőségi étkezési almát kereső, tengeren túli piacokra specializálták magukat, most sem panaszkodnak, holott őket is sújtják a gondok. Már tavaly és nehéz volt embert találni a szedésre, és bonyolult volt az áruszállítás, de idén újabb akadályok merültek fel. Kevés a fa- és a kartondoboz Európában, de még a raklap is. Drága az üzemanyag és alig van AdBlue. A hűtőkonténerek hiánya és a növekvő tranzitidők sem kedveznek a romlandó áruk szállításának. (Lásd erről cikkünket itt.)

 

Keleten keresett csemege

Mégis, akik a Közel- és Távol-Keletre értékesítenek, most is megtalálják a számításukat. „Jó kapcsolatokat ápolunk a logisztikai cégekkel, akik biztosíthatják, hogy a mi szállítmányaink elsőbbséget kapjanak” – állítja az egyik almaexportőr cég, az LVMG vezetője, Aniruddh Ramesh. Fő piacunk az indiai szubkontinens, az itteni országokból nagyon erős a kereslet az alma iránt. A partnereinktől beszerzett gyümölccsel szemben kifejezett elvárás, hogy alkalmas legyen a hosszú tárolásra és utaztatásra. Ám tény, hogy most több időbe telik az árut célba juttatni, ezért csak olyan megrendeléseket veszünk fel, amelyeket biztosan tudunk teljesíteni. A nehézségek ellenére jó értékesítési szezonra számítunk” – összegez a cégvezető.