fbpx

Kína és Ukrajna tolja az exportot, nyomottak a dióárak

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 02.

Bár vége a diós bejglik időszakának, fogyasszuk továbbra is ezt az egészséges csonthéjas magot. Idén sok van belőle a világban és a hazai polcokon is, ami alacsonyan tartja az árát. A termelők számára a 2023-as év hozhat jobb piacot, mivel a következő betakarításra alaposan megcsappannak a világkészletek.

dió
Még mindig az USA exportja uralja a világpiacot (forrás: shopify.com)

Több forog a világpiacon

Magyarországon 2022-ben több mint 15 ezer tonna dió termett, 42 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt, a fogyasztói ára is nagyjából őrizte a 2021. évi szintet, ami az inflációt tekintve olcsó terméket jelent. Tavaly globálisan is nőtt, sőt rekord szintre emelkedett a diótermelés, amit az USDA 2,6 millió tonna héjas dióra becsül. Ennek több mint a felét (1,4 millió tonna) Kína állította elő, ahol a 2022. évi termés 27 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Az USA-ban csökkent a kibocsátás, nagyjából 0,65 millió tonnára tehető. Ez a két ország adja a világ diótermésének 80 százalékát. A bőséges dióellátás lehetővé teszi, hogy a globális fogyasztás 15 százalékkal emelkedjen a futó értékesítési szezonban, mintegy 1 millió tonna dió kerülhet a világkereskedelembe.

Kína expanziója

A világ legnagyobb dióexportőre az USA, mivel az általa megtermelt dió 72 százalékát exportálja. A kivitel harmada az EU-ba irányul. További nagy felvevő országai: Japán, Dél-Korea és Törökország. Kína csak a második legnagyobb exportőr a világban, de ha figyelembe vesszük, hogy ezt a pozíciót három év leforgása alatt érte el (2016-ról 2019-re), akkor elismerésre méltó a teljesítménye, noha még mindig csak fele annyi diót exportál, mint az USA. A termelés az elmúlt egy évtizedben közel 80 százalékkal nőtt, elsősorban a külpiacok bővülésének köszönhetően. Kazahsztán, Kirgizisztán és Pakisztán – ahová más exportőrök nemigen jutnak el – kiváló vásárlónak bizonyultak. Emelkedtek a kínai beszállítások a világ vezető felvevőpiacára, az Európai Unióba is.

globális dióexport
Forrás: USDA

Amit csak lehet, eladnak

A két legnagyobb exportőrt Chile és Ukrajna követei a sorban. Ezek termelése kisebb-nagyobb hullámzással stagnál. Az elemzők szerint most Ukrajnából a 2021/22. évinél mintegy kétszer több dió indulhat el, annak ellenére, hogy 17 százalékkal kevesebb (96 ezer tonna) dió teremhetett 2022-ben, mert a háború miatt lényegesen csökkent a betakarított terület. Csakhogy ezer tonna híján a teljes termést exportálni fogják az ukránok, ami nagyban hozzájárul a világkereskedelembe kerülő diómennyiség 5 százalékos bővüléséhez. A globális zárókészletek az élénk kiárusítás miatt a tavalyinál 22 százalékkal alacsonyabb szinten zárhatnak az elemzők szerint. Ez jövőre szűkösebb tartalékokat jelent, ami egy esetleges gyenge termés mellett magasabb árakat hozhatna.