fbpx

Folyékony műtrágyázás? Drónokkal a hatékony tápanyag-utánpótlásért

Írta: MezőHír-2022/1. lapszám cikke - 2022 január 26.

A nitrogén kulcsszerepet játszik a növények fejlődésében, kiemelten a gyökeresedés, a hajtásnövekedés, illetve a termésképzés fázisaiban. Alacsony nitrogénszint esetén a növekedés lelassul, a terméshozam lényegesen mérséklődik.

Fontos, hogy a meghatározó élettani szakaszokban célzottan tudjuk az állomány ellátottságát támogatni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a nitrogént a megfelelő időben juttassuk ki a talajra. Szilárd műtrágya alkalmazásakor számolni kell azzal, hogy a hatóanyag bemosódásához minimum 10 milliméter eső szükséges – ezért előfordulhat, hogy a talajfelületre kiszórt szemcsék hónapokig fel sem oldódnak, így a hatékonyság elvész, jelentős anyagi kár keletkezik. Amennyiben a tápanyag-utánpótlást a csapadékeloszláshoz kell igazítani, annak kiismerhetetlensége és szélsőséges megjelenési formái nagymértékben befolyásolják a szezon tervezhetőségét.

Drónra szerelhető 10 literes tartály
Drónra szerelhető 10 literes tartály

Az évről évre emelkedő árak mellett a hagyományos műtrágya egyre kevésbé jelent költséghatékony opciót, ezért az utóbbi időben érezhetően megnövekedett a kereslet a cseppfolyós változat használatában rejlő lehetőségek iránt. A folyékony műtrágya könnyen szállítható és tárolható, illetve kedvezőbben hat a növény felületén. Az összetétel egyéni igény alapján módosítható, a recept kultúra és terület függvényében eltérhet. További előny, hogy az oldat esetében nem kell a csomómentesség, a kiegyensúlyozott tápanyagellátás vagy az egyenletes szóráskép miatt aggódni, a tápelemek minimális élőmunkával kijuttathatóak, és az élővizekbe mosódás veszélye is alacsonyabb.

Az oldatműtrágya homogén borítottságot, valamint azonnali felvehetőséget biztosít száraz körülmények között is, így a fiatal növény éghajlattól, időjárástól függetlenül optimális ütemben képes hozzájutni az oldalhajtások megindításához szükséges tápanyagokhoz. A szokványos csapadékszegény hónapokon túl kialakulhatnak hirtelen aszályok is, a folyékony formájú talajjavító pedig nemcsak tápanyag-, de vízforrás is. A precíz kijuttatásra sokféle módszer áll rendelkezésre, és ezen a területen is megfigyelhető a dróntechnológia térhódítása. Az oldatot egy erre a célra kialakított permeteződrónnal alig néhány százalékos szórásegyenetlenség mellett el lehet oszlatni, akár 15 hektár/órás teljesítménnyel dolgozva. Pilóta nélküli légi járművel probléma nélkül megközelíthetőek a szélsőséges domborzati viszonyok mentén elhelyezkedő foltok, ezáltal felmérhetőek traktorral elérhetetlen területek is – méghozzá taposási kár nélkül.

DJI T10 drón permetezés közben
DJI T10 drón permetezés közben

A drónos feltérképezés az egészséges növényállomány kialakításának, illetve fenntartásának bármely periódusába beilleszthető, így remekül hasznosítható az állomány állapotának nyomon követésére. A levegőből történő szemrevételezés lehetőséget teremt a gazdának arra, hogy folyamatos, valós képet kaphasson a termőterület állapotáról, és akkor lépjen közbe, amikor arra valóban szükség van. A monitorozás segítségével különbséget tehetünk fajtán belül kelési erély és százalék alapján, de észlelhetjük az esetleges minőségveszélyeztető körülményeket is – legyen szó betegségekről, károkozókról vagy természeti tényezőkről. A hiányosságok táblaszinten detektálhatóak, a kezelések sikeressége pedig multispektrális méréssel lekövethető. A tápanyagellátás dokumentálható tapasztalataiból építkezve a következő szezonra finomra hangolható a technológia, hatékonyabbá válik az időzítés.

Magyarországon a korábbi kihívásokhoz képest mára egyre több feladatra alkalmazunk drónmegoldásokat, és ahogyan növekszik a hazai pilóták száma, úgy bővül az elérhető termék- és szolgáltatáspaletta is. A technológia integrálása bármely gazdaság életében előnyös változást hozhat, hiszen egy ilyen hosszú távra szóló befektetés többszörösen megtérül. Azok számára, akik szívesen nyitnak az új módszerek és eszközök bevezetése felé, többféle teljes körű, célirányos, mezőgazdasági igényekre szabott képzés megtalálható a piacon. A mindössze néhány napos időtartamú kurzusok támpontot adhatnak abban, hogy mely munkafolyamatokba pontosan milyen eszközt érdemes bevonni.

DJI Agras T10 permeteződrón
DJI Agras T10 permeteződrón

Ahogy minden pilóta nélküli légi jármű esetében, a permeteződrónok használatához is nélkülözhetetlen az aktuális jogszabályi háttér alapos ismerete, ezért a gyakorlati tudás elsajátítása mellett szükség van elméleti oktatásra is. Az Európai Unióban, illetve Magyarországon hatályos előírásokon túl számos professzionális drónos szoftver- és képfeldolgozó program (fotogrammetriai, termésmérési, termésbecslési stb.) támogatja az eszközhasználatot, a képzések ezek előnyeit is részletesen bemutatják. A tanfolyamok elvégeztével a résztvevők rendszerint készek sikeres hatósági vizsgát tenni, a nemzetközi szinten elfogadott drónpilóta-oklevél megszerzése pedig egészen új távlatokat nyit az agráriumban tevékenykedők előtt.

SZERZŐ: TÖRÖK GYULA • ABZ DRONE