fbpx

Miért is térül meg gyorsan az ipari drón beszerzése a mezőgazdaságban?

Írta: MezőHír-2021/12. lapszám cikke - 2021 december 19.

Már nyakig benne vagyunk az energiaválságban, és a tél még csak most érkezik. Az energiaválságot napjainkban már semmilyen területen, így a mezőgazdaságban sem lehet figyelmen kívül hagyni. Az üzemanyagárak az egekben, egy kilowattóra áram háromszor, egy köbméter gáz ötször annyiba kerül, mint tavaly ilyenkor. Arról nem is beszélve, hogy a télbe is belépünk, amikor még erőteljesebben emelkedik az energia ára. Éppen ezért van szükség egyre nagyobb tudatosságra és megfontoltságra a mezőgazdaság terén is. Az alacsony mértékű energiahasználat és költséghatékonyság jövője az ipari drónokban rejlik. Cikkünkben azokat az aspektusokat igyekszünk bemutatni, melyek alátámasztják az ipari drónok beszerzésének gyors megtérülését és további környezeti hasznait is.

 

Előnyök és megtakarított költségek

Egy mezőgazdasági drón nagyon sokoldalú eszköz, melynek piacán jelenleg kettő nagyobb termékcsoport érhető el. Vannak a kisebb méretű, körülbelül 2-3 kilogrammos, pilóta nélküli járművek. Ezek könnyen, kisebb kockázattal kezelhetők, és a segítségükkel 50–100 méter magasból tudunk multispektrális felvételeket rögzíteni, illetve különböző állapotfelméréseket készíteni, akár a talaj vagy a növényállomány vizsgálatára. A másik csoport a permeteződrónok csoportja, amelyek reptetése jóval nagyobb szaktudást követel meg, és kiemelkedő figyelmet igénylő művelet is, de az egyre részletesebb drónképzésekkel és több tapasztalattal felvértezve ez a folyamat is mindinkább egyszerűsödik. A két dróntípusnak más-más előnye van, és más-más területen vagyunk képesek velük költségeket megtakarítani. A permetezés során számos olyan kihívással kell számolnunk, amelyeket a permeteződrónnal nagyon könnyen kiküszöbölhetünk. Felsorolunk néhányat, hogy számszerűsítve is szemléltessük, ezek pontosan mit is jelentenek.

Ide tartozik a taposási kár. Egy 5%-os taposási kár egy szezonba már átlagosan eléri az 5 000 Ft/ha veszteséget kezelésenként, ami a teljes szezonban már átlagosan 20 000 Ft/ha veszteséget jelent. Magasabb állományban ez a kár akár még magasabb is lehet. Ezzel szemben a permeteződrónnál ez a kár nullára csökken. Fontos továbbá megemlíteni, hogy mivel nem traktor vagy növényvédelmi technikus (pl. kertészeti kultúrákban) végzi a permetezést, ezért a drónnal meredek domboldalak vagy belvizes területek is könnyen és kockázatmentesen megközelíthetők.

A másik fontos tényező az üzemanyagköltség. Ez egy 1 000 hektáros területen akár 1 500 000 forintra is tehető. Egy permeteződrónnál ez a költség nem merül fel, ez nincs kitéve az üzemanyagár-ingadozásnak, és mindemellett nagyon nagy területteljesítményű, óránként akár 10-15 hektár permetezésére is képes.

A harmadik fontos előnye a hagyományos permetezéssel szemben a vízigény. Egy permeteződrónnal 95%-os vízmegtakarításra lehetünk képesek, ami körülbelül 10 l/ha vízmennyiséget jelent. Itt a nem anyagi költségeket is fontos kihangsúlyozni, mivel az alacsonyabb vízhasználat egyben környezetkímélő eljárás, amely munkaerő-logisztikai szempontból szintén kedvező.

 

drón
DJI Agras T30 permeteződrón

 

A negyedik költségcsoport, amit minden területen érdemes figyelembe venni, az az amortizációs költség. Ha egy hagyományos mezőgazdasági gépet vagy egy traktort vizsgálunk, akkor a folyamatos használat és a nem egyenletes domborzati tényezők miatt az alkatrészek gyorsan kopnak, gyakran meghibásodnak, javításra vagy cserére szorulnak. Ezzel szemben egy permeteződrón sokkal kevesebb amortizációnak van kitéve, hiszen kevés kopó alkatrésszel rendelkezik (pl. fúvókák, akkumulátor), így ennek a szegmensnek a költségei jóval alacsonyabbra tehetőek, mint a hagyományos permetezésnél.

 

permetező traktor
Permetezőtraktor munka közben

 

A permeteződrónok mellett a már említett kisebb drónokkal is képesek vagyunk hatékonyabban működtetni mezőgazdaságunkat, ezzel jelentős költségeket megspórolva. Ezek a felvételező drónok különböző felméréseket rögzítenek a levegőből, és így, speciális szoftverek segítségével képesek leszünk a növény- és talajállapot pontos meghatározására. Megtudhatjuk, melyik növény mennyi tápanyagot, illetve permetszert igényel, így optimalizálni tudjuk a kijuttatott anyagok, tápanyagok mennyiségét.

Már a kezdeti állapotoktól (pl. kelési erély, rügypattanás) tudjuk figyelni, milyen az állomány állapota, időben észlelhetjük a lokális fertőzéseket. A szezon végére pedig megkapjuk, mennyi és milyen minőségű termésünk várható, majd ennek megfelelően tudunk felvevőpiacot keresni. A termény értékesítése során egyébként már egyre nagyobb marketingértékkel bír a mezőgazdasági drónok használata, így ebből a szempontból is az előzőekhez képest sikeresebb szezont zárhatunk.

 

drón
Yuneec H20E mezőgazdasági drón

 

Kiválasztási szempontok

Ahhoz, hogy az előbb felsorolt előnyök maximálisan érvényesülni tudjanak, fontos kiválasztanunk a számunkra legmegfelelőbb drónt. Négy meghatározó szempontot érdemes figyelembe vennünk a drónvásárlás során. Az első és legfontosabb, hogy a gazdaságunk méretéhez és igényeihez legmegfelelőbb eszközt válasszuk; ehhez érdemes egy szaktanácsadóval egyeztetni. A második lépés, hogy mindenképpen hivatalos engedéllyel rendelkező kereskedőtől vásároljunk, mert sok olyan speciális információ van, amelynek a feltérképezéséhez drónszakember szükségeltetik. Így nem érhet minket meglepetés. Ezt követően fontos, hogy olyan típusú gépet válasszunk, amelynek megfelelő szerviz- és alkatrész-ellátottsági lehetőségei vannak.

Végül a negyedik lényeges szempont a drónvásárlás során az a csereeszköz biztosítása, a megfelelő garancia. Hiszen elengedhetetlen, hogy egy meghibásodás ne akassza meg a permetezés folyamatát túl sok időre.

Összességében megállapíthatjuk, hogy az ipari drónozás a mezőgazdaság jövője, mert nem csupán válaszokat ad az energiaválságban jelentkező problémákra, de a környezetben keletkező károkat is minimalizálni képes. Legyen szó akár nagyobb permeteződrónokról vagy kisebb, felmérésre alkalmas drónokról, segítségükkel jelentős költségeket takaríthatunk meg, amelyeket akár kutatás-fejlesztésbe is invesztálhatunk.