fbpx

Ezerszám érkeznek a cseresznyés konténerek

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 25.

A következő két hét kulcsfontosságú a chilei cseresznye szempontjából. A kereskedők bizakodók.

chilei cseresznye
A profi válogatógépnek köszönhető a végeredmény (forrás: libertyprim.com)

Hetekig utazik

Nem kérdés, hogy a logisztika jelenti a legnagyobb kihívást idén is. A határokat átlépő konténereket szigorúan fertőtleníteni kell, emellett óriási bürokrácia övezi a ki- és beléptetés folyamamtát. Kínában pedig különösen szigorúak a szabályok. Ennek eredményeként a konténerek késve haladnak át a vámon, és feltorlódik a sor.

Ez nagy kihívás a friss, romlékony gyümölcsök számára, ilyen a chilei cseresznye is. Bő két héten át utazik és várakozik a belépésre. „Mindannyian izgulunk, hogy termékeink még február 2., azaz a kínai újév hivatalos kezdete előtt megérkezzenek. Sajnos a nagybani piac már egy-két nappal ezelőtt bezár” – mondja Sebastián Bejares Welkner, a chilei H Export kereskedelmi vezetője.

Heti 4000-5000 konténer

Csak a múlt a héten több mint 5000 cseresznyével teli konténer érkezett meg Dél-Kínába: ez az időszak az értékesítési csúcs. Eddig hektikusan alakultak az árak, de most célegyenesbe fordultak a kereskedők.

„A chilei cseresznye minősége idén nagyon jó. Több mint 60%-a Super Jumbo (2J), Premium (3J) és Super Premium (4J) méretű. Jelenleg Santina, Kordia, Regina, Lapins, Royal Dawn, Bing és Skeena fajtákat forgalmazunk. Unitec Cherry-t használunk a válogatásra, a Vision 3.0 egy csúcskategóriás gép, ami méret, szín, belső és külső hibák és érettség szerint válogat. Minden készen áll a sikeres szezonra. Őszintén reméljük, hogy a jelenlegi késések megszűnnek, és a cseresznye időben piacra kerülhet.”

Ez a cikk is érdekelheti: Tapasztalatok 2021-ből: így alakult a csonthéjasok növényvédelme

Összeállította: Gönczi Krisztina