fbpx

Hóvirág, hunyor, téli jázmin: szerintük véget ért a tél

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 18.

Az OMSZ talajnedvességtérképe szerint egyméteres mélységig átáztak a talajok Magyarországon, már egy cseppel sem fogad be többet a föld. A dal szerint a tavaszi szélnek kellene vizet árasztania, de most nem a hó olvad, hanem az eső esik a furcsán meleg januárban.

téli jázmin
A téli jázmin a tavasz közeledtét jelzi (fotó: Horizont Média)

Sok víz és nagy meleg

Felduzzadtak a patakok, folyók, kialakultak az összefüggő pangóvizek a földeken. Míg eddig az esőért sóhajtoztunk, most örülnénk egy-két hét verőfényes napsütésnek. Hetek óta tart a szokatlanul meleg időjárás. Az ország szinte minden pontjáról virágzó hóvirágról, téli jázminról és pirosló hunyorról tesznek fel képeket az internetre. Ezek a növények a tél végét jelzik, és úgy tűnik, nem tévednek. 30 napra előre tekintve folyamatosan pluszos napi csúcshőmérsékleteket látunk, és éjszakára sem hűl a levegő -3 – -5 fok alá. A február már 6-8 fokos napi csúcsokkal fog indítani.

talajnedvesség
Talajnedvesség egyméteres mélységig: teljesen átázva (forrás: met.hu)

Az őszi vetések eddig jó állapotban vannak, bár az Alföld déli részén egyre nagyobb foltokban borítja víz a szántókat. A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra. Két év extrém hideg tavasz után lehet, hogy jön a harmadik? A délnyugati országrészben már megkezdődött a mogyoró virágzása. Jogosan aggódunk a rovarkártevők zavartalan áttelése miatt is.