fbpx

Hőhullámok és erdőtüzek, heves árvizek, tornádók

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 19.

Idén nyáron szélsőséges időjárás jellemezte Európát: hőhullámok és erdőtüzek, heves árvizek, tornádók pusztítottak. Azonban ezek az extrémitások nemcsak kontinensünkön, hanem szerte a világon előfordultak, de ez csak előjáték.

 

árvízA klímaváltozás hatására globálisan fordulnak elő időjárási anomáliák (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Magyarországon az idei nyár is kiemelten meleg volt, négy hőhullámmal

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) által augusztusban publikált és a Másfélfok blog által szemlézett jelentés szerint ez azonban csak bepillantás a jövőbe: a régiónkra vonatkozó számítások szerint Nyugat- és Közép-Európában is azzal kell számolni, hogy az ember okozta felmelegedés hatására nő a villámárvizek száma, miközben az aszálykárok és az erdőtüzek is egyre többször okoznak majd pusztítást.

A jelentés szerint Európában több hőmérsékleti rekord megdőlt: Törökországban a 60 éve mért maximális értéket haladta meg a Cizre-ben regisztrált 49,1 °C. Az európai hőmérsékleti rekord (Athén: 48 °C) is megdőlni látszik – még a Meteorológiai Világszervezet (WMO) hitelesítésére vár –, Szicíliában ugyanis 48,8 °C-ot mértek 2021. augusztus 11-én. Nagy-Britanniában idén (2021 júliusában) először adtak ki hőségriasztást, valamint Norvégiában és Svédországban is hőhullám terhelte a lakosságot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes elemzése szerint Magyarországon az idei volt az ötödik legmelegebb nyár, négy hőhullámos időszakkal. A nyár első két hónapjának az átlaga megközelítette a 23 °C-ot, amihez hasonló nem fordult elő az elmúlt 121 évben.

 

Több Zöld Várost Európának (More Green Cities for Europe)

Az ilyen, és ehhez hasonló negatív folyamatok megfékezésére jött létre az Európai Faiskolák Szövetsége által kezdeményezett fórum More Green Cities for Europe (Több Zöld Várost Európának), amely a közterületek zöldítését, vagyis ingyenes ökológiai szolgáltatásának növelését szeretné előmozdítani.

A Green Cities kezdeményezés magyarországi tagjaként széles körű tájékoztató kampányt indított a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete a klímaváltozás elleni küzdelem gyakorlati kezelésére.

 

Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete

A Szervezet célja összefogni azokat a szakmai partnereket, magyar települési, önkormányzati döntéshozókat és üzemeltetési vezetőket, lakossági kezdeményezések vezetőit, melyek a klímaváltozás elleni küzdelemben a települések zöldítését, fásítását – ezáltal az ökoszisztéma szolgáltatások erősítését támogatják.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szakmai partnereivel közösen vállalja ismeretterjesztő, akadémikus előadások és nagyobb közösségeknek, laikusoknak szóló, közérthető és társadalmasítást célzó workshopok szakmai lebonyolítását.

Ezáltal a települési, városi környezetben a ZÖLD felületek megsokszorozását, így a klímavédelemben is hasznos ZÖLD szolgáltató infrastruktúrát hozhatunk létre közös erővel.

 

Forrás: Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete

Összeállította: Barna Ferenc