fbpx

„OKOS PARK a belváros szívében”

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 28.

A legújabb generációs interaktív kültéri berendezések és különféle információs felületek mellett a fő hangsúlyt a zöldterületek fejlesztésére fektették, ezzel ökológiailak aktív területet létrehozva. A Kaposvár nevéhez kötődő „OKOS PARK a belváros szívében” projekt követendő gyakorlat lehet más településeknek is.

 

Kaposvár központi parkja
Az okos park több generációt lefoglal (Fotó: GREEN CITIES)

 

A program példát mutat arra, hogyan tervezhetjük meg városainkat a jövőben

Az urbanizáció és az éghajlatváltozás új megoldásokat követel a városok életminőségének fenntartásához és javításához, ennek egyik kiemelkedő példája a kaposvári projekt, melyet a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete jelölt az Európai Zöld Városok Díjára.

A jelöléssel az “OKOS PARK a belváros szívében” tizenkét másik országgal versenyez, ahol szintén inspiráló megoldásokat jelöltek. A tizenhárom projektet az elkövetkező időszakban egy nemzetközi szakmai zsűri fogja értékelni. A tizenhárom résztvevő projekt a GREEN CITIES honlapján megtekinthető.

 

Konferencia és díjátadó ünnepség

A nemzetközi győztes projektet egy online konferencia és díjátadó ünnepség keretében jelentik be december 8-án, szerdán. A konferencia ingyenes és 17 órakor kezdődik (CET).

A konferencián nemzetközi szakértők politikai, tudományos és építészeti szintű előadásai hangzanak el, amelyek a fák és növények közterületekbe való sikeres integrálásáról adnak tájékoztatást.

A rendezvényt Henk Raaijmakers, az ENA elnöke és Norbert Lins, az Európai Parlament tagja, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság elnöke (AGRI Bizottság) nyitja meg. Ezt követően kerül sor a díjátadó ünnepségre.

A 2021. évi Európai Zöld Városok Díj nyertesét César Luena, az Európai Parlament képviselője, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI Bizottság) alelnöke hirdeti ki.

 

Ki lesz a belga Beringen, az ipari város utódja?

A tavalyi győztes Beringen (Belgium) volt, mely ipari bányászvárosból zöld drágakővé változott. Sok hektár ipari örökséget alakítottak át turisztikai és rekreációs lehetőséget nyújtva a lakosságnak.

Idén akár Kaposvár is elnyerheti ezt a címet parkjával. A Zöld Városok online konferenciára és a díjátadó ünnepségre bárki szabadon beregisztrálhat, és részt vehet az eseményen. Tekintse meg a teljes programot, és töltse ki az űrlapot, hogy mielőbb megkapja a meghívóját.

 

Kaposvár központi parkja
Az aktív pihenés széles lehetőségét biztosítja a park (Fotó:
GREEN CITIES)

 

Több zöld várost Európának

A „Zöld városok Európában” projekt egy olyan platform, amely innovatív ötletekkel, tudományos kutatásokon alapuló információkkal és technikai szakértelemmel ösztönzi a közterületek zöldítését.

A program tevékenységei speciális önkormányzati témákra összpontosítanak: egészség, éghajlat, gazdaság, biológiai sokféleség és társadalmi kohézió.

 

Forrás: Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete

Összeállította: Barna Ferenc