fbpx

Tudta? Az EU után Kína a világ 2. számú almaexportőre

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 19.

Bár sokan vannak, nem esznek meg 45 millió tonna almát a kínaiak. Idén pont annyit tudnak a termésből exportra vinni, mint a kicsi, de exporterős Európa.

 

almaMég elférünk a világpiacon, de akadnak bosszantó exportőrök (fotó: alibaba.com)

 

Kína Délkelet-Ázsiával foglalkozik

Az egész világ almaimportja 6,2 millió tonna lehet ebben a gazdasági évben, ebből 1,1 millió tonnát Kína egymagában fedez. Az ázsiai óriás 45 millió tonnás kibocsátásával a világtermelés 55 százalékát adja, és elsősorban a délkelet-ázsiai országokban keresi piacát. India például 450 ezer tonnás behozatalra szorul, amit részben innen fedez, de a török, chilei és amerikai almára is igényt tart.

 

EU: mindenütt a chileiekbe botlunk

Chilével az európai kereskedőknek is meggyűlik a bajuk, mivel egyre többet ütköznek velük a közel-keleti piacokon, sőt, az unió belpiacán is. Bár az Európai Unió a világ vezető almaexportőre, tekintélyes az importigénye is: 335 ezer tonnának ígérkezik az idei szüret után. A beszállítók között pedig igen aktív Chile, holott a dél-amerikai állam teljes termése nem több, mint amennyit az EU feleslegként a külpiacra visz: 1,1 millió tonna. Mégis jut belőle 635 ezer tonna exportra. Az Európai Unióban idén szűk 12 millió tonna alma termett, és számára a brit piac a legfontosabb, ami 335 ezer tonna importalmát igényel. A Brexit megnehezíti a kereskedők dolgát.

A nagy termelők sorában még érdemes kiemelni az Egyesült Államokat. A 4,6 millió tonnás termésből tekintélyes mennyiséget, 785 ezer tonnát exportál. Dél-Afrika pedig csak egy kicsivel termel és exportál kevesebbet, mint Chile: szűk egymillió tonnából 565 ezer tonnát.

 

Magányos farkas a Nagy Medve

Az importőrök sorában kiemelkedik Oroszország, aki bár megszállottan törekszik az önellátásra, a gyümölcsök terén ettől még nagyon messze áll. Az orosz importigény 630 ezer tonna marad a mostani értékesítési szezonban is. Pechére nem része a délkelet-ázsiai országok szabad-kereskedelmi övezetének, és az EU-val is rossz élelmiszer-kereskedelmi kapcsolatban áll. De egy újabb ötéves tervvel talán közelebb kerül a céljaihoz.

 

Lásd még a témában cikkünket: Normalizálódott az alma ára – talán túl gyorsan is.