fbpx

Hódítottak a traktorok tavaly Bolognában

Írta: MezőHír-2022/02. lapszám cikke - 2022 február 18.

Az EIMA 2021 kiállításon a mezőgazdasági traktorokat gyártó vállalatok is végre valós körülmények közt mutathatták be új termékeiket. A hagyományos felépítésű traktorok mellett számos új mezőgazdasági robot debütált, amelyek rövidesen jelentős átalakulást hoznak a mezőgazdaságban. Az igen nagy számban kiállított traktorok közül néhányat röviden bemutatunk.

Az EIMA 2021 mezőgazdasági és kertészeti gépek 44. kiállítását az olaszországi Bolognában rendezték meg 2021. október 19-e és 23-a között. A rendezvény rendkívüli sikerrel zárult, az emberek leküzdötték a Covid járvánnyal kapcsolatos bizonytalanságot, és 270 700 – köztük 25 900 külföldi – látogató vett részt a nagyszabású kiállításon. A mezőgazdasági traktorokat gyártó vállalatok is végre „élőben” mutathatták be új termékeiket. Az egyik legnagyobb kiállító az Argo Tractors Group olasz ipari csoport volt (a Landini, a McCormick és a Valpadana márkákkal), őket követte a New Holland, az Antonio Carraro, a BCS Group (beleértve a BCS, a Ferrari és a Pasquali márkákat) és még sokan mások. A John Deere világcég nem állított ki, de az Agribertocchi márkakereskedő képviseletében igen nagy kiállítási területen több új John Deere traktortípust nézhettek meg a látogatók, például a „zászlóshajót”, a 8RX 370 gumihevederes traktort, a megújult 6M széria tagjait stb.

McCormick X7.618 SWB univerzális traktor

A McCormick a kiállításon bemutatta új fejlesztéseit, többek között az X7 traktorcsalád új, rövid tengelytávú (SWB) változatait, amelyek a teljesítmény, a technológia, a dizájn, a kényelem és a hatékonyság jegyében születtek. A McCormick X7.618 SWB típusjelzésű négykerékhajtású, elsőtengelycsonk-kormányzású univerzális traktor a hat tagból álló széria legerősebb, legnagyobb tagja.

McCormick X7.618
McCormick X7.618 SWB típusjelzésű rövid tengelytávú traktor (forrás: https://www.mccormick.it/en/product-en/x7-swb/)

A traktor FTP Industrial NEF 67 típusjelzésű, 6,7 liter lökettérfogatú, négyütemű, 6 hengeres, 24 szelepes, folyadékhűtésű, Common Rail elektronikus befecskendezéssel, VGT turbófelöltős, intercoolerrel rendelkező dízelmotorja 1900 1/min fordulatszámon 129 kW (175,4 LE) teljesítményt és 1400 1/min fordulaton 700 Nm maximális nyomatékot szolgáltat. A kisebb, X7.418 SWB típusváltozat FTP NEF 45 típusjelzésű, 4,5 literes, 4 hengeres, 16 szelepes dízelmotorral rendelkezik, amelynek teljesítménye és nyomatéka a 6 hengeressel megegyező. A dízelmotorok HI-e SCR2 kipufogógáz-utókezelő rendszerrel, EGR nélkül teljesítik az EU Stage V. levegőszennyezési határértékeket. A McCormick X7.618 SWB traktor „VT-Drive” folyamatos áttételű sebességváltóval 0,04–40 (50) km/h haladási sebességre képes. A traktor „P6-Drive” mechanikus sebességváltóval is rendelhető, amely 5 robotizált tartományban 6 Powershift fokozattal, összesen 30 előre + 15 hátra sebességfokozattal rendelkezik. A sebességváltó is a kartámaszon található egyszerű és ergonomikus „EasyPilot” joystickkal működtethető.

McCormick X7.618
McCormick X7.618 SWB traktor vezetőfülkéjének belső képe (forrás: https://www.mccormick.it/en/product-en/x7-swb/)

A traktorok motorfékrendszerrel és a hátsó kerekekre ható fékberendezéssel rendelkeznek. Opcionálisan kérhető elektronikus vezérlésű, rugózott független első kerékfelfüggesztés és félaktív, elektronikusan vezérelt vezetőfülke-rugózás is. A traktorok fejlett hidraulikus rendszerrel rendelkeznek, az első hárompont-emelőszerkezet 3500 kg, a hátsó 9300 kg emelőképességű. A 4 hengeres motorral rendelkező traktorok tengelytávja 2651 mm, a 6 hengereseké 2760 mm, a gumiabroncsok alapmérete elöl 600/60R28, hátul 710/60R38. A McCormick X7 SWB traktorok integrált ISOBUS-szal, műholdirányítási rendszerrel, DSM 12 hüvelykes érintőképernyős kijelzővel, a hozzá tartozó MyFunctions szoftverrel, a kezelőgombok testre szabásával, McCormick Fleet Management flottakövetéssel, IoT-protokollhasználattal, innovatív távdiagnosztikai rendszerrel stb. rendelkeznek.

Ferrari Vega K105 traktor

A BCS Group nagyon sok traktort állított ki az EIMA 2021 kiállításon, többek között a Ferrari Vega K105 típusjelzésű speciális traktort is.

Ferrari Vega
Ferrari Vega K105 típusjelzésű speciális traktor (forrás: https://youtu.be/bPp69tpygbA?t)

Ez a traktor az L80 jelzésű testvérével együtt több mint 14 verzióban kerül gyártásra. A kiállított Ferrari Vega K105 összkerékhajtású traktor V3800-TIEF4 típusú Kubota gyártmányú elektronikus szabályozású dízelmotorja4 hengeres, 3769 cm3 lökettérfogatú, folyadékhűtésű, turbófelöltős, intercooleres, amely 86,4 kW (116 LE) névleges teljesítményt 2600 1/min fordulaton és 385 Nm maximális nyomatékot1500 1/min fordulatszámon szolgáltat. A DOC + DPF + SCR kipufogógáz-utókezeléssel a motor teljesíti az EU Stage V légszennyezési korlátozásokat. A szinkronizált 16 előre/hátra sebességfokozatú váltóval a traktor haladási sebessége 700 m/h–40 km/h között választható meg. A hidraulikus törzscsuklós kormányzású traktor kiállított példánya elöl gumikerekes, hátul kerék-gumihevederes futóművel rendelkezik. A 3775 mm hosszú traktor fülke nélküli változatban, valamint magas és alacsony vezetőfülkével (lásd 3. kép) kérhető. Rendelhető a traktor néhány másodperc alatt 180°-kal elfordítható vezetőállással is, így az elöl vagy hátul felszerelt munkaeszköz felügyelete kényelmesen megoldható.

AgreenCulture CEOL hibridhajtású robot

A kiállításon számos mezőgazdasági robotot mutattak be a gyártók, annak jegyében, hogy ezek rövidesen jelentős átalakulást fognak hozni az ökológiai és magas hozamú termesztés irányába. A robotizált mezőgazdasági gépek hajtása a jövőben egyértelműen villamos lesz, de a jelenlegi fejlesztések során a dízelmotoros és a dízel-villamos hibrid hajtásmegoldások is alkalmazásra kerülnek. Ez utóbbira példaképpen az AgreenCulture CEOL robotot ismertetjük. Az AgreenCulture CEOL egy autonóm mezőgazdasági robot dízel-villamos hibridhajtással. A robot kifejlesztését az autonóm megoldásokat tervező, fejlesztő és gyártó francia AgreenCulture cég az amerikai Kohler Co. motorgyártó vállalattal együttműködve végezte. Az AgreenCulture CEOL robotgép 170 cm hosszú, 105 cm magas, 72–120 cm állítható nyomtávú, 18 cm gumiheveder-szélességű, kisebb mint 260 g/cm2 talajnyomású, 300 kg teherbírású, és 6 km/h haladási sebességre képes.

AgreenCulture CEOL hibridhajtású robot
AgreenCulture CEOL hibridhajtású robot (forrás: https://en.agreenculture.net/ceol)

A robotgépet Kohler K-HEM 1003 típusjelzésű dízel-villamos hibrid aggregát működteti, amely 3 hengeres, 1028 cm3 lökettérfogatú, 17,7 kW (24 LE) teljesítményű dízelmotorból és a hozzáépített 48 V-os, 9 kW (illetve 15 kW csúcs-) teljesítményű generátor-villanymotor egységből áll. A robotgép vontatott vagy függesztett, különböző méretű és munkavégző szőlő-, gyümölcsös-, kertművelő eszközöket képes szállítani, vontatni, működtetni. A Kohler K-HEM 1003 hibrid aggregát rugalmasan képes kiszolgálni a robotgép hajtásigényét. Az innováció abban rejlik, hogy az aggregát főként villamos üzemmódban működik, ellátja a vezérlő elektronikát, a hidraulikus rendszerek szivattyúinak működtetését, a gumihevederes járószerkezet további teljesítményigényét pedig mechanikusan szolgálja ki. Az AgreenCulture CEOL robot GPS-en keresztül távvezérelhető. Az AgreenCulture által kifejlesztett GNSS RTK-pozicionálással ellátott megoldás centiméteres pontossággal irányítja az automatikus kormányzást és a munkaeszköz vezérlését. A robot „Geo-fencing” elnevezésű technikával programozható a művelési területen való autonóm haladásra. A biztonságos helyváltoztatást akadályérzékelő lökhárítók és akadályfelismerő elektronikus érzékelők segítik.

Az EIMA keretében 2021. október 19-én adták át az „Év Traktora 2022” díjakat a csúcskategóriás márkák gyártóinak (lásd az Agrárágazat XXIII. évf. 1. számát, 2022. január) és természetesen ezeket a traktorokat is bemutatták.

SZERZŐ: DR. VARGA VILMOS NY. EGYETEMI DOCENS