fbpx

Jót tett a járvány az élelmiszeriparnak: 2021 kiváló év volt

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 18.

Jól megy az élelmiszeriparnak. A belföldi értékesítés növekedése tavaly 7,5%-os volt, a külpiaci ennél is nagyobb.

kukoricakonzerv
A konzervekre különösen 2020-ban volt nagy a kereslet, 2021 már nehezebb év volt (forrás: regeweb.hu)

Az elmúlt években az élelmiszeripari termelés és az értékesítés is számottevően élénkült – közölte Nagy István agrárminiszter. Az élelmiszeripar összes értékesítése csaknem elérte a 4,5 ezer milliárd forintot, 2010 óta több mint 114 százalékkal nőtt.

Volt elkölthető pénz a zsebekben

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszeripar teljesítménye az elmúlt években növekvő tendenciát mutatott, hiszen a termelés és az értékesítés gyorsuló ütemben bővült. A növekedés motorja 2021-ben a közvetlen export volt, de a belföldi értékesítés is folyamatosan emelkedik. A hazai eladások élénkülése mögött elsősorban a reálbérek és a foglalkoztatás növekedése áll, aminek köszönhetően bővült az élelmiszer kiskereskedelem is – tette hozzá.

Nagy István ennek kapcsán kiemelte, hogy az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma tavaly 2,8 százalékkal emelkedett. Az élelmiszeripar belföldi értékesítésének volumennövekedése meghaladta az élelmiszer-kiskereskedelem volumenének növekedését, ami segíti a hazai termékek magasabb arányát az értékesítésben.

A járvány jót tett az élelmiszeriparnak

Az élelmiszeripar forgalma 2021-ben megközelítette a 4,5 ezer milliárd forintot. A belföldi értékesítés éves növekedése 7,5 százalékot tett ki, a közvetlen külpiaci értékesítés növekedési üteme pedig több mint 10 százalékos volt. 2010 óta az élelmiszeripar összes értékesítése 114,4 százalékkal, az exportértékesítés csaknem 190 százalékkal növekedett. A tárcavezető kitért arra is, hogy az élelmiszeripar teljesítményének növekedéséhez jó alapot adott a baromfi-, tej-, szarvasmarha- és sertéságazatok összességében emelkedő kibocsátása, valamint a szántóföldi növénytermesztés eredményei.

Lásd még a témában Tresó Istvánnal készített interjúnkat: Az élelmiszeripart kell fejleszteni.