fbpx

Utoljára dézsmálták meg az őszi vetést a vadlibák

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 11.

Módosult a rendelet, jövőre minden vonuló vadlúdfaj vadászati idénye október elsején kezdődik.

 

vadliba a vetésben
Vadludak az őszi vetésben (fotó: Horizont Média)

 

Kissé megkésve, de október végén megszületett az Agrárminisztérium 38/2021. (X. 21.) AM rendelete, amely módosította a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendeletet. A módosítás révén megszűntek hazánkban az eddigi területi elhelyezkedéstől függő, a nyári lúdra, a nagy lilikre és a vetési lúdra vonatkozó, eltérő időpontokban kezdődő és végződő vadászati idények – írja a nak.hu. Így az említett három vadlibafaj vadászati idénye az ország teljes területén egységesen október 1-től január 31-ig tart.

Úgyszintén változtak az elejtési (teríték) korlátozások is: az új előírás szerint nyári lúdból, vetési lúdból és nagy lilikből naponta, személyenként, összesen legfeljebb hat darab ejthető el, melyből a vetési ludak száma nem lehet több kettőnél.

A szabályozás módosítására azért volt szükség, mert a tömegesen hazánkban telelő vadlibák (főképp a Tiszántúlon) évről évre jelentős károkat okoznak az őszi vetésekben, miközben egyes megyékben csak decemberben kezdődhetett meg a vadászatuk. A probléma nagyságát mutatja, hogy csak Hajdú-Bihar megyében a védett állatok által okozott károk több mint tízezer hektár nagyságú területet érintenek.

 

vadászati idények
Forrás: 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet

 

A vadkárbecslés rendszere idén alakult át, itt írtunk róla: A bíróság sem hitt a civil vadkárbecslésben, most új világ jön.