fbpx

Drasztikusan emelnék a liszt árát a malmok

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 11.

Fájni fog a liszt árának emelése – írja Világgazdaság. Az energia-, a munkabér-, az üzemanyagköltségek és a búza árának drasztikus emelkedése miatt januárban mintegy 40 százalékkal nőhet a liszt átadási ára.

 

gabonászsák
Megelégelték az alapanyag drágulását (fotó: Horizont Média)

 

A lapnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója nyilatkozott így. Az őrlésre alkalmas, jó minőségű búza tonnánkénti ára 90 ezer forint körül jár, és arra lehet számítani, hogy januárban 100 ezer forint alatt már nem lehet búzát találni a piacon – mondta a szakember, aki egyben a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke is.

Lakatos Zoltán számításai szerint, ha januártól nincs 100 forint alatti búza, akkor – figyelembe véve a Hajdú Gabonának 500-600 millió forint költségnövekedést okozó energia-, munkabér- és üzemanyagköltségek emelkedését is – csak úgy termelhetik ki a ráfordításaikat, ha kilónként 155 forintért árulják a lisztet, mert ez alatt veszteséget termelnének. Ez pedig az átadási ár 40 százalékos növekedését jelenti, ami a pékárukban is jelentkezik majd, persze nem ekkora mértékben.

A malmok az idén már kétszer is emeltek árat, először valamivel kevesebb mint 5, majd – bár 10-et szerettek volna – 8 százalékot sikerült elfogadtatni partnereikkel. Ezzel az összesen körülbelül 12-13 százalékos emeléssel pedig sehol sem tart az iparág – mondta Lakatos Zoltán.