fbpx

Szójafajták a Lajtamag Kft.-től

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 november 11.

Mit tudunk elérni egy megfelelő fajtaválasztással?

A különféle környezeti anomáliák okozta növényi stresszfaktorokat nemcsak a termőterület helyes megválasztásával, a megfelelő kemikáliák használatával, a jó agrotechnikai eszközök használatával csökkentheti a gazda, hanem a megfelelő fajtaválasztással is. A fajtaválasztásnál kezdődik az egész védekezési folyamat.

A nemesítés

A nemesítés képes olyan fajtákat előállítani, amelyek egy vagy több adott kedvezőtlen helyzethez jobban tudnak alkalmazkodni, ezáltal biztosabban tudnak teremni. Nem feltétlenül az a legjobb fajta, amely optimális körülmények között nagyot tud teremni, hisz a szántóföldön közel sincs mindig optimális környezet. Sokkal fontosabb a termésstabilitás. Az a fajta, amelyik a különféle stresszhelyzetekkel megbirkózik, végül sokkal jobban tud teljesíteni, tehát a stabil termőképesség az, amitől igazán jó fajta a fajta.

Szójavetőmagok a Lajtamag kínálatában

A szója esetében különösen fontos az erőteljes kezdeti fejlődés, hogy az állomány mielőbb takarja, árnyékolja a talajt. A cégünknél forgalmazott fajták rendkívül erőteljes kezdeti fejlődéssel bírnak, így nagy az állomány gyomelnyomó képessége. Fontos figyelnünk arra, hogy a fajtánk elágazó (ami által szélesebb sortávon is termeszthető) vagy nem elágazó (amit tömöríteni kell). A szélesebb sortáv alatt a 45 vagy akár a 75 cm-t értjük. A tömörítés esetében a gabona- vagy maximum a dupla gabonasortávra gondolunk. A tenyészidő megválasztása különösen fontos. Az ország északi részében a 00. és 0. éréscsoportú fajtákat javasoljuk, bár az utóbbi években a déli területek gazdái is veszik a rövidebb tenyészidejű fajtákat, hisz így biztosabb a betakarítás. A Balaton vonalától délre működnek desszikálás nélkül az I. éréskategóriájú fajták. Ezeket északra semmiképp nem javasoljuk, mert nem érnek be, és sokszor még deszikkálással is nehézkes betakarítani termésüket. A 000-ás fajták az egész ország területén vethetők másod- és fővetésben is.

Albenga Lajtamag Kft.
Az Albenga egy stabilan termő fajta

 

Fajtaválasztékunk lefedi a magyarországi érésidőbeli igényeket:

– A 00-ás csoport első képviselője az RGT Stumpa, amely szinte a 000-ás kategória végére tehető. Kimagasló a fehérjetartalma, amelyet a feldolgozóüzemek extra felárral honorálnak (42–44%).

– Az ES Mentor jól ismert 00-ás fajta, jó beltartalmi paraméterekkel és magas terméspotenciállal.

– A Bettina szintén a 00-ás csoport képviselője. Cégünk legújabb genetikáját képviseli. Kezdeti fejlődése gyors. Magas ezermagtömeg és világos köldökszín jellemzi, valamint közkedvelt az első virágemelet magassága miatt, ami 12–16 cm.

Bettina Lajtamag Kft.
A Bettina a 00-ás csoport egyik meghatározó képviselője

 

– Az Albenga a 0-ás kategória legeleje termésidőben, talán a legstabilabban termő fajtánk. Köldöke sárga, ezért humán felhasználásra is alkalmas. Betegség-ellenálló képessége kimagasló.

Albenga Lajtamag Kft.
Az Albenga a 0-ás kategória fajtája

 

– Az I-es kategóriát képviseli az RGT Steara, ezt elsősorban a déli megyékre javasoljuk. Jó álló- és elágazóképessége kiemelendő.

A megfelelően kiválasztott fajtát megfelelő módon kell feldolgozni, kezelni, így őrizhetjük meg a mag csíraképességét. A vetőmag oltása során a Bradyrhizobium japonicum baktériumot visszük a mag felületére, mely a szója gyökerével szimbiózisban él. Ez a baktérium képes a légköri nitrogén megkötésére, ami a növény számára felvehető lesz. A Bradyrhizobium japonicum évekig életképes marad a talajban, így a termést és a nyersfehérje-tartalmat is növeli. A szója eredményes termesztéséhez kulcsfontosságú lépés a szójavetőmag oltása. A Lajtamag Kft.-nél lehetőség van többféle vetőmag-alapanyag előállítására. Egyik fő profilunkat az aprómagok (mustár, olajretek, facélia, homoki zab, pohánka) előállítása képezi.

Fajtáinkról bővebben területi képviselőinktől érdeklődhet.

Munkatársaink elérhetőségét a www.lajtamag.hu/elerhetosegeinkoldalon találhatja meg.

 

SZERZŐ:
FEJES VILMOS
TERMELTETÉSI ÉS KERESKEDELMI VEZETŐ
LAJTAMAG KFT.

 

Lajtamag