fbpx

A betakarítási szezon magyar számai

Írta: Szerkesztőség - 2023 szeptember 01.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összegzi az eddig elvégzett betakarítás adatait mind a szántón, mind a kertészetekben. Néhány kivételtől eltekintve (mint a kajszi) a mennyiségekre nem lehet panaszunk.

csemegekukorica betakarítás
A csemegekukoricával még nem végeztünk, eddig gyenge-közepesek a számok (forrás: Petya AgroTV)

Szántó

Az őszi káposztarepce területe 8,1 százalékkal 188,9 ezer hektárra csökkent idén, termésmennyisége viszont 30,1 százalékkal 589,1 ezer tonnára, termésátlaga pedig 44,3 százalékkal 3,2 tonna/hektárra nőtt 2022-höz képest. A termésátlag Győr-Moson-Sopron vármegyében volt a legalacsonyabb (2,3 tonna/hektár), Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében pedig a legmagasabb (3,9-4 tonna/hektár). (Lásd a megtérülését: Repce: 3 tonnával biztosan ráfizetéses.)

Az őszi búza betakarított területe közel 1 millió hektár volt, termésmennyisége 5,7 millió tonnát tett ki. Őszi búzából a legalacsonyabb termésátlagot Csongrád-Csanád vármegyében (5 tonna/hektár), a legmagasabbat Vas vármegyében (6,9 tonna/hektár) érték el a gazdák. (Lásd a piacát: Könyörgésre megveszik a búzát, de a gazdánál marad.) Durumbúzát közel 38 ezer hektáron termesztettek, és a jelentés napjáig az aratás végéhez közeledtek a gazdák. A termésátlag 39 százalékkal, a betakarított mennyiség (180,8 ezer tonna) pedig 38,2 százalékkal volt magasabb a tavalyinál.

Az őszi árpa termésátlaga országos szinten 5,5 tonna/hektár, ami 22,3 százalékkal magasabb, mint 2022-ben volt. A tavaszi árpa 4,5 tonna/hektár termésátlaga 16,3 százalékkal meghaladta a tavalyi értéket. A tritikálé termésátlaga 4,8, a rozsé 3,6, a zabé 3,1 tonna volt hektáronként.

A tavaszi takarmányborsó termésátlaga 2,3 tonna/hektár volt, termőterülete 3,4 ezer hektárt tett ki 2023-ban. A takarmányborsó termésátlaga Heves vármegyében volt a legalacsonyabb (1 tonna/hektár), Fejér vármegyében pedig a legmagasabb (4,1 tonna/hektár). A zöldborsó betakarítása teljes mértékben befejeződött augusztus 13-ig. A termésátlag az előző évhez képest 22,2 százalékkal emelkedett, és 5 tonna/hektárt ért el. A zöldborsóval bevetett terület nagysága 5 százalékkal, az össztermés 28,4 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. (Cikkünk betakarításkor: Vágják a borsót az esős időben: szép termés, csak átvegyék!)

A csemegekukorica esetében országosan 41,6 százalékos volt a készültségi fok a jelentés időpontjában. A csemegekukorica átlagtermése Heves és Baranya vármegyében volt a legkisebb, 6 tonna/hektár, Csongrád-Csanád vármegyében pedig a legnagyobb, 20 tonna/hektár. Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Békés vármegyében 16-17 tonna átlagtermést értek el a gazdák hektáronként.

Gyümölcs

A meggy szedése a végéhez közeledett a jelentés napján. A meggytermés országos átlaga 16,6 százalékkal nagyobb a tavalyinál, 7 tonnát tett ki hektáronként. Míg Nógrád vármegyében mindössze 0,6 tonna meggy termett hektáronként, addig Heves vármegyében 11,2 tonna termésátlagot értek el a gazdák. (Idei nagy tanulság a cseresznyében: Cseresznye: esővédő fólia alá mindet!)

A kajszi termésmennyisége 6,4 ezer tonna körül alakult, a 2022. évi össztermés mindössze ötödét tette ki, termésátlaga elérte az 1,3 tonnát hektáronként. Az őszibarack szedése a jelentés időpontjában 87,8 százalékon állt, a termésátlag az előző évhez képest mintegy harmadával nőtt, 7 tonna/hektár volt.

A többi növény betakarítási számai a jelentésben érhetők el, ahol megyei bontásban is megjelennek az adatok.