fbpx

Célunk az ideális talajszerkezet kialakítása

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 29.

A talajszerkezet leromlásának egyik oka a nem megfelelő talajállapotnál végzett alapművelés, amelynek rögösítés, porosítás vagy kenés lesz a következménye. Másik oka a gyakori forgatás, de különösen az elmunkáló műveletek mechanikai károsítása (pl. simítózás, kombinátorozás esetén a porosítás).

A talajban az ásványi anyagok mozgása – a homoktalajok kivételével – lassú, ezért az évenkénti forgatás nem indokolt. A talajjavító anyagok, a trágyák és az aprított tarlómaradványok forgatás nélkül is talajba juttathatók; a javítóanyagot, a növényvédő szert, a műtrágyát előnyösebb a talajba keverni. Ugyanakkor az istálló- és zöldtrágyát, a szalmát, a kórót az alapművelés mélységébe jobb bedolgozni. A szántások számának, gyakoriságának kérdése ezek mellett a mai napig vitatott terület. A talajlazítás mind az alapozó, mind a kiegészítő talajmunkák fontos műveleti eleme és eljárása. Nélkülözhetetlen a talaj kedvező fizikai és kémiai állapotának megőrzésében, javításában, valamint a talaj javításában. A lazítás, attól függően, hogy a talajban hol szükséges a tömődött állapot megszüntetése vagy bizonyos mértékű lazultság létrehozása, sekély, közép mély és mély lehet. Megállapíthatjuk, hogy a szántáshoz képest a talajlazítóval végzett alapművelés:

– nem igényel intenzív elmunkálást, kevésbé szárítjuk vele a talajt. A menetszám csökkenéssel gépüzemet, üzemanyagot takarítunk meg.

– A talaj minimális művelésével tápanyagot és talajnedvességet őrzünk meg. A tápanyag-utánpótlási igény csökken. A talajélet beindul, a lebontó szervezetek és talajlakók életfeltételei javulnak.

– Relatív kisebb a művelet vonóerő igénye, munkaszélességre vetítve. Ugyanakkora traktorral nagyobb a területteljesítmény. A talaj művelését az optimális állapothoz legközelebbi időpontban tudjuk végezni. Mivel hamarabb elvégezzük az alapművelést, a szármaradványok lebomlása korábban megtörténik, így sokkal jobb talajállapotot érünk el.

A Tellus talajlazító használatakor ezeket az előnyöket tudjuk kiaknázni. A kombinált egymenetes talajművelő gép egy két sorban elhelyezett lazító késsorból, valamint kettő lezáró, tömörítő hengerből áll. A kések oldalszárnyakkal, első háromszög alakú előhasítóval és megfordítható kopócsúccsal szereltek. A kések szögállása nagyon jó talajba hatolást, talajban tartást, ideális repesztő hatást eredményez. Az oldalszárnyak és a „cápauszony” fokozza a nagyméretű rögök aprítását és a talaj szerkezetének megemelését. Az ívelt kések optimális szármaradvány-bekeverést és forgatóhatást adnak. A nagy gerendelymagasságnak és a kések kialakításának köszönhetően a talajlazító akár 70 cm-es mélységben is dolgozhat, ez az eszköz minimális vonóerő-szükséglet mellett ideálisan töri át a letömődött rétegeket. A kések helyzetének köszönhetően nagyobb szármaradvány esetén sem torlódik a talaj, a talajszelvények oldalirányban is elmozognak, emiatt a rögtörő hatás fokozódik. A tüskés hengerek tökéletes lezárást végeznek, fokozzák a szármaradványok bekeverését a talaj felső rétegeiben. A mélységállítás a traktor 3-pont-függesztőműjén és a lezáró hengerek hidraulikus állításával menet közben is történhet. A kétoldali oldalhatároló lemez végzi a talajrészek munkaszélességen belül tartását. Erős, robusztus váz, nyírócsavaros biztosítás segít minket abban, hogy a kívánt munkamélységet folyamatosan megtartsuk. A megfelelő talaj-előkészítés hatására a talajállapot mindenben megfelel a következő növény igényeinek. A meglazított talajszelvényben a gyökér lehatolása biztosított, a növény szárazság idején is eléri a kapilláris vizet, amely az alsóbb rétegekből tápanyagok biztosítására is képes.

 

SZERZŐ:
JÓCSÁK ATTILA
VALKON KFT.