fbpx

Gondolatébresztő az ősz kezdete előtt

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 29.

A kalászos gabonák őszi időpontban történő gyomirtásának előnyeiről szóló hírek már biztosan eljutottak az összes hazai termelőhöz, hiszen minden mérhető adat igazolja ennek a technológiának a bővülését.


Pledge-dzsel kezelt kalászos terület

A kalászosok őszi gyomirtásának térhódítása során a tudatformálás bizonyult a legnehezebb feladatnak, hiszen ennek a kritikus tömeget elért változásával párhuzamosan a piaci szereplők is egyre több lehetőséget kínáltak a termelők részére.


Kezeletlen kontroll

Közös vonás ezeknél a termékeknél, hogy az áttelelő kétszikű gyomnövények körén túl a széltippan által okozott károk felszámolására is alkalmasak. Természetesen az ár, valamint a kontroll alatt tartható célnövények körének nagysága igen változatos képet mutat az ebben a szegmensben engedélyezett termékek körében, ezért célszerű a készítményt a gyomflórához igazodóan kiválasztani. Kulcskérdés tehát – kimondottan az egyszikűek esetében – a pontos fajismeret, mert a legszélesebb spektrummal rendelkező termékek sem képesek minden faj eredményes gyérítésére. Több ismeret jobb eredményt; kedvezőbb kilátásokat hoz magával.


Ergonnal kezelt búzatábla

A szemléletváltással és a technológia alkalmazásával a termelők megtapasztalták, hogy az őszi gyomirtás során csak a kijuttatás időpontja változik meg drasztikusan. Mindemellett pedig megnövekedett a betakarított hozam, jelentősen javult a talajok kultúrállapota, miközben, nem utolsósorban, a költségszint sem változott, sőt, a széltippan esetében ez jelentősen csökkent is! Mára már nem kérdés, hogy van-e eredménnyel igazolható különbség az őszi és tavaszi gyomirtás között az őszi javára; mára már csak az a kérdés, hogy a kezelt területek nagysága hogyan növelhető? Sok természetes korlátja ismert ugyanis ennek a technológiának (pl. tartós őszi esők, fagy…), de hazánkban a nagy felületű kukorica- és napraforgó-termesztés is korlátként jelenhet meg, hiszen ezek biztonságos és időben történő betakarítása megelőzi – az akár tavaszra is pozícionálható – gyomirtást. Ellenben ahol ezek a természetes korlátozók elkerülhetők/minimalizálhatók, ott viszont nincs jobb és gazdaságosabb beavatkozási időpont, mint az ősz! Azokon a területeken, ahol nincs évelő kétszikű, illetve a gabona fejlődése ideális, egészen biztosan nem kell tavasszal gyomirtani; még napraforgó-árvakelés esetén sem. A Sumi Agro Hungary Kft. az idei őszre is ajánlja a kalászosok őszi gyomirtására a PLEDGE és ERGON nevű termékeit; akár önállóan, akár kombinációban. Mindkét termék képes a széltippant is kontrollálni, továbbá a tavasszal komoly túlélési mutatókkal rendelkező áttelelő kétszikűek (pl. veronikafajok, árvacsalánfajok, violafajok, tyúkhúr, pipacs, szarkalábfajok, stb.) gyors eliminálására is alkalmasak.

SZERZŐ:
SZABÓ ROLAND
SUMI AGRO HUNGARY KFT.