fbpx

Oda a kukoricatermés?

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 10.

Az aszálytérkép szerint a Duna-Tisza közén már most súlyos a helyzet, szombat estig pedig csak romlani fog. A kukoricát megint virágzásban éri a kánikula, a napraforgó még bírja a hőséget, a méhek pedig élénken hordanak róla.

kukoricavirágzás aszály
Lándzsásan felálló, pödrődő levelű, „furulyázó” állományok virágzanak az országban

36–38 fokos hőség vár az országra egészen szombat estig, és azt követően is csak 34–35 fokra hűl le a levegő hőmérséklete a déli órákban, ami végig a jövő héten kitart. Az aszálytérkép szerint már most súlyos a helyzet a Duna–Tisza közén. A kukoricát megint a virágzás idején éri a sokkhatás, a furulyázó állományok állapota hamarosan kritikussá válik. Alighanem kijelenthető: elbúcsúzhatunk a jó tengeriterméstől.

A napraforgó is kezd felszáradni a két folyó közé zárt gyengébb földeken, az ország többi részén azonban még bírja a hőséget, de hetekig ez a növény sem képes víz nélkül ellenállni a szaharai kánikulának. Az állományok javában virágoznak, a déli megyékben már van, ahol is el is virágzottak – szerencsére, teszik hozzá a termelők. A méhészek szerint pedig: „A szotyi akkor mézel a legjobban, ha olvad az aszfalt.” Mézünk legalább biztosan lesz belőle.

A met.hu szerint záporok, zivatarok csak elvétve alakulhatnak ki a következő 8-10 nap során. A talaj tovább fog száradni, és az aszályos terület kiterjedése jelentősen nőni fog.

A MezőHír április végén írta meg: Most kapott némi esőt az Alföld, de a nyár kemény lesz.