fbpx

Guruló elektromos rovarcsapda a kukoricásban

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 31.

A brazil Solinftec a dél-amerikai ország legnagyobb agrár rendezvényén, az Agrishow-n mutatta be először a Solix Hunter néven futó autonóm szerkezetét. Ez a guruló fénycsapda növényállapot- és kártevőfelmérést is végez.

Solix Hunter nappal
Nappal felmérő üzemmódban a rovarvadász (Forrás: Solinftec)

A Hunter úgy működik, mint egy guruló, elektromos rovarcsapda, amelyik ezen felül a növényzet állapotát és az állományt károsító legjellemzőbb rovarokat is feljegyzi. Alapvetően a szója, a kukorica, a cukornád és a gyapot károsítóinak képét és ezeknek több fejlődési alakját tanították meg a szerkezetnek.

Solix Hunter éjjel
Vadászó üzemmód éjjel, akkumulátorról (forrás: Solinftec)

A felmérést nappal, napelemekkel meghajtva végzi, de a vadászat éjjel zajlik, amikor a beporzó rovarok pihennek. Ekkor meghatározott hullámhosszú fény segítségével magához vonzza, majd elektromos árammal hevített huzalok között elégeti a kártevőket. A gyártó szerint akár 200 hektárral is végez egy éjszaka alatt. A szerkezet körülbelül 50 ezer euróba (19 millió Ft) kerül. A fejlesztők szerint jól illeszthető az integrált növényvédelmi technológiába.

fénycsapda
Akárcsak egy elektromos szúnyogcsapda, de a fény nem folytonos, hanem más-más hullámhosszon fel-felvillan (forrás: Solinftec)

Akárcsak egy elektromos szúnyogcsapda, de a fény nem folytonos, hanem más-más hullámhosszon fel-felvillan (forrás: Solinftec)

SEO: fénycsapda

Ez a cikk is érdekelheti a témában: 9 éves mélypontra esett a növényvédő szerek felhasználása.