fbpx

Väderstad nyári szántóföldi demó körút

Írta: Csomor Zsolt - 2018 szeptember 30.

Szakmai bemutató, ahol mindig új dolgokat tanulhat!

A Väderstad öt helyszínen tartott júliusban szántóföldi demó körutat, ahol az újdonságok mellett már a jól ismert munkaeszközöket is láthatták a gazdálkodók munka közben.

Ferox – a sokoldalú könnyű kultivátor

A görcsönyi gépbemutatónak a G2-Agrár Kft. adott otthont, ahol Ádám Tamás képviselő köszöntötte a vendégeket. Dr. Birkás Márta, az MTA doktora és egyetemi tanszékvezető  rendkívül érdekes és tartalmas előadása után következett a gépbemutató, ahol elsőként a Väderstad legújabb fejlesztése, a Ferox könnyű kultivátor mutatkozott be.

A nagy hasmagasságú munkaeszköz első zónájában található az erős CrossBoard simító, ami porhanyítja és egyengeti is a talajt. A stabilizáló rúddal összekapcsolt simítórugók intenzívebb munkát tesznek lehetővé, azaz fokozzák a munkagép rögtörő és felszín egyengető képességét.

Ezt követi az 5 vagy a 6 kapasor, amik nagyobb mennyiségű szármaradvány esetén is lehetővé teszik a hatékony bedolgozást: az 5 kapasoros típus 12, míg a 6 kapasoros 11 cm-es kapaosztással készül.

Az utolsó zónában található a hátsó simítósor, valamint a borona és a pálcás henger: ezek kialakítják a felszínt, valamint kellő mértékben zárják és tömörítik a talajt.

A Ferox 5-, 6-, 7- és 9-méteres munkaszélességben rendelhető: a többivel ellentétben az 5-méteres változat szélső kerekei nem tandem elrendezésűek – csak egy támasztókerék található a munkaeszközön –, valamint nem rendelhető hozzá hátsó simítósor.

A Ferox vibráló kapái 10 cm munkamélységig dolgozzák át a talajt. A gép teljesítményigénye munkaszélesség-méterenként 30 lóerő.

A bemutató során a Ferox kultivátor jól átdolgozta a talajt, s szép és egyenletes talajfelszínt hagyott maga után.

Carrier tárcsa – a sokoldalúság mintapéldája

A Väderstad 1999 óta gyárt tárcsás talajművelőket: akkor mutatta be a Carriert. A folyamatos gyártmányfejlesztésnek köszönhetően ma a legtöbb talajművelési feladatra – a 2,5 cm mélységű ultrasekély műveléstől a nagy mennyiségű szármaradvány mélyebb bekeveréséig – többféle átmérőjű és kialakítású tárcsalaptípus áll rendelkezésre. Az L és az XL Carrier tárcsák megjelenésétől a Väderstad megkülönböztet kis és nagy tárcsalapú változatokat. A kislapú Carrier munkaeszközök alapfelszereltségben 45 vagy 47 cm-es tárcsalappal rendelhetőek.

Ezek a tárcsák választhatók a Väderstad egyik újdonságával, a CrossCutter Disc speciális tarlóhántó tárcsával is, ami kiváló megoldás az intenzív ultra sekély talajművelésre. Maximálisan 2-3 cm mélységben képes tarlóhántásra: árvakelésnek és gyommagkelésnek egyaránt megfelelő magágy készíthető vele.

A nagy lapú L és XL 510 vagy 610 mm átmérőjű tárcsákkal szerelhető fel. Az 510 mm-es tárcsák körüli nagyobb hely nagyobb átömlési keresztmetszetet is jelent, míg a 610 mm-es tárcsával elérhető nagyobb munkamélység különösen nagy mennyiségű szármaradványnál előnyös.
A Carrier-család legújabb változata az XL 525, amely változatot a speciálisan nagy mennyiségű szármaradvány ledolgozására fejlesztett ki a gyártó.

Cultus – intenzív talajművelés

A Cultus 3, 3,5 és 4 méter munkaszélességben, függesztett és vontatott kivitelben rendelhető kultivátor. Ennek kapáit a Väderstad a nagy napi teljesítmény melletti hosszú élettartamra tervezte. Kapáinak duplarugós terhelése 450 kg erőhatás esetén nyit, ami garantálja az állandó munkamélységet.
A Cultus 30 cm-es osztásban elhelyezett kapái három sorban rendezettek. A kapaosztás és a nagy hasmagasság nagy mennyiségű szármaradvány esetén is akadálymentes és egyenletes bedolgozás tesz lehetővé.

Minden Väderstad kultivátor az egyedi kialakítású MixIn késszárral felszerelt: a kapák által megvágott talaj egy körív mentén felfelé csúszik, majd előrefelé mozog, így a kapák a talajt ismét átkeverik. A MixIn segítségével egy munkamenetben kétszeres a talajművelő és a szármaradvány-bekeverő hatás.

Opus – műtrágya-kijuttatóval is felszerelhető

Az Opus szántóföldi kultivátor első zónája felel a lazításért és bekeverésért: a 27 cm-es kapaosztás és a kapákra eső 700 kg-os terhelés révén az Opus intenzív keverést és lazítást tesz lehetővé 30 cm-es munkamélységig.

A munkaeszköz középső részén található hidraulikusan állítható rögrendező tárcsák egyengetett felszínt hagynak hátra, a harmadik zónában pedig a hidraulikusan állítható henger a teljes munkamélységben visszatömöríti a talajt.

Az Opusnál újdonság, hogy műtrágya-készlettel is felszerelhető, így a talajműveléssel egyidejű műtrágya-kijuttatásra is alkalmas. A traktor front hidraulikájára rögzített 2200 literes Väderstad FH 2200 műtrágyatartály által kiadagolt műtrágyát egy elosztófej juttatja a kapáknál lévő csoroszlyákhoz. A kapákhoz rögzített csoroszlyák különböző mélységbe juttathatják ki a műtrágyát.

A nagyteljesítményű NZ Aggressive magágykészítő

Az NZ Aggressive 500-1000 magágykészítő kombinátor 5-10 méter munkaszélesség közötti változatokban áll a felhasználók rendelkezésére.

Ennél a gépnél az első sorban lévő CrossBoard hidraulikus simító agresszívan összetöri a rögöket, valamint simítja a szántáskor keletkezett hantokat.

Ezt követik az 5 vagy 6 sorban, valamint 7,5 cm osztásban található Agrilla Cobra kapák, amiket a gyártó a leghatékonyabb átmozgatásra tervezett.

Az utolsó munkazónában különböző lehetőségek – követő borona, hátsó CrossBoard Light simító, pálcás henger és vonópad – állnak rendelkezésre a tökéletes lezáráshoz.

A nagy napi teljesítmény, az állandó precíz munkamélység, valamint a kora tavaszi munkakezdés lehetősége – mások mellett ezek az előnyök is az NZ sokoldalú alkalmazhatóságát mutatják.

Tempo szemenkénti vetőgép – precíz munka nagy munkasebességnél is

A Tempo vetőgép Gilstring magadagoló egysége nagy vetési sebesség esetén is kiváló precizitást biztosít. A Väderstad szemenkénti vetőgép nyomott levegős PowerShoot adagolási rendszerrel felszerelt, ami szintén hozzájárul a nagy vetési sebesség eléréséhez.

A magadagolókat villanymotorok hajtják, így szabálytalan alakú tábla vetésekor az egyes vetőkocsik lekapcsolásával elkerülhető a rávetés.

A Tempo maximális 325 kg-os csoroszlyanyomásának köszönhetően a vetőgép széles spektrumban képes dolgozni, talajtípustól és talaj-előkészítéstől függetlenül.

Rapid – mindig tökéletes minőséget garantál

A szemenkénti vetőgép mellett egy 3 méteres Rapid vetőgéppel is találkozhattak a bemutató során a gazdálkodók. Ez a gabonavetőgép egy menetben magágyat készít, vet, valamint egyengeti és tömöríti is a vetett felszínt. A vetőgép nagy menetsebesség mellett is megbízható vetésminőséget garantál.

A Rapid csak magvetésre vagy a vetéssel egyidejű műtrágya-kijuttatásra is alkalmas kombi változatú – 50-50 vagy 60-40 arányú – magtartállyal is rendelhető. A Rapid jellemzői: egyszerű konstrukció, magas termésminőség, alacsony szervizigény és hosszú élettartam.

SZERZŐ:
CSOMOR ZSOLT