Miért drágul a magyar bor?

Írta: Kristóf Imre - 2021 október 29.

Dráguló borárakkal szembesülnek a fogyasztók a boltok polcain annak ellenére, hogy az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem vagy csak igen csekély mértékben változtak. A borászatok többsége olykor olyan áron kényszerül a borát átadni, hogy azon az áron a bor gyakorlatilag elő sem állítható. Ez nem tartható így tovább, nyilatkozta Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

 

pohár bor
A bor átvételi árai nem emelkednek (Fotó: Kristóf Imre)

 

Kié a haszon?

A hazai nagykereskedelmi árak a szőlőtermelők és a borászatok költségnövekedéseinek ellenére sem változtak. Viszont a kereskedelem folyamatosan növelte az árrését, így a fogyasztói árak évről évre emelkedtek, amiből a termelők nem részesednek. További nehézséget okozott a 2021-es szélsőséges időjárás. A szokatlanul hideg tavasz és az aszályos nyár nem kedvezett a szőlőtermésnek, ezért a korábbihoz képest várhatóan jóval kevesebb borszőlőt takarítanak be az Európai Unió egész területén.

 

szőlő metszése
A szőlőtermesztés kézi munkái szinte már megfizethetetlenek (Fotó: Kristóf Imre)

 

Veszteséges szőlőtermesztés

A pandémia, valamint a világpolitikai események hatásai rendkívüli mértékben befolyásolták az európai borpiaci folyamatok kedvezőtlen alakulását. Mindez a magyar pincészeteket is sújtotta, és a felvásárlók a szőlő árak természetellenesen alacsony szinten tartásával próbálták az ágazat nemzetközi versenyképességét fenntartani. A már évek óta veszteséges szőlőtermesztés nem tartható fent a jelenlegi hazai nagykereskedelmi borárak mellett. Amennyiben nem történik meg a nagykereskedelmi áremelés, úgy a magyar szőlő-bor ágazat helyzete teljes mértékben ellehetetlenül. Mindeközben a borászati termékeken kizárólag a kereskedelem tud profitot realizálni, amely egyébként felelős az árak irreálisan alacsonyan tartásáért is.

 


A gépek ára folyamatosan nő az ágazatban (Fotó: Kristóf Imre)

 

„Évek óta fennálló egészségtelen piaci folyamatról van szó, amelyet tovább súlyosbított a koronavírus járvány” – tette hozzá Légli Ottó, a HNT elnöke. „Az áruházláncok a borbeszerzési tendereken egyre alacsonyabb árra kényszerítik a beszállító pincészeteket. Kollégáink olykor olyan áron kényszerülnek bort átadni, hogy azon az áron a bor gyakorlatilag elő sem állítható. Ez a tisztességtelen gazdasági gyakorlat végiggyűrűzik a teljes borpiacon, és negatívan érinti valamennyi borkategóriát. Egyértelműen kihatással van a szőlő- és bortermelők jövedelmezőségére, mely kritikus helyzetet eredményezett az ágazatban.”

 

szőlő feldolgozása
Szőlőfeldolgozás egy alföldi borászatban. Megéri majd a bort eladni? (Fotó: Kristóf Imre)

 

A szőlő- és bortermelőket hátrányosan érinti az ágazat termelési költségeinek folyamatos emelkedése. Ide tartozik a szőlő termelési költségeinek növekedése, de emelkedik a csomagolóanyagok, az energia és a munkaerő költsége is. A szakértők szerint az elmúlt időszakban legalább 15-20%-kal növekedtek a borászatok előállítási költségei, ezért elengedhetetlen a bor nagykereskedelmi átvételi árának legalább ezzel megegyező szintű emelése a 2021-es szüret után – áll a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa sajtóközleményében. A kézműves borokról, ami egy lehetséges kitörési pont néhány borászat számára, írtunk legutóbbi lapszámunkban itt.