Nyolc éve nem láttunk ilyet: grafikonon a hasonlóság

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 27.

A gabonafélék áremelkedésének mértéke jócskán meghaladja a forint gyengülését, vagyis messze nem ez az egyedüli oka. A takarmánybúza ötödével, a kukorica harmadával drágább most, mint tavaly ilyenkor volt. Utoljára 2012-ben láttunk ilyet.

 

gabona

 

Búza: hatalmas áremelkedés

A Tallage francia piacelemző vállalat novemberi jelentése szerint a búza világpiaci ára tovább emelkedett az elmúlt hetekben, köszönhetően az oroszországi búzavetések körüli aggodalmaknak (erről itt írtunk). A világ más részein tapasztalható időjárási körülmények, valamint az élénk kereslet szintén hozzájárultak az árak emelkedéséhez – derül ki a NAIK AKI statisztikai jelentéséből. Eszerint Magyarországon az egy évvel korábbinál 13 százalékkal magasabb termelői áron, átlagosan 59,4 ezer forint/tonnáért kereskedtek az étkezési búzával november második hetében. A takarmánybúza 57,8 ezer forint/tonna áron (+20 százalék) forgott ugyanekkor. A forint árfolyama az euróhoz mérten mindeközben 8 százalékot gyengült, vagyis a búzaárak emelkedésének mértéke ezt jóval meghaladja.

Az alábbi grafikonon azt ábrázoltuk, hogy utoljára 2012-ben, két év aszályt követően voltak ennyire elszállva az árak. (2011 első felében még a nyakunkon volt a 2010. évi bőtermés nyomott áron eladható készlete is.) Bármennyit is ér most a forint, nominálisan szinte hajszálpontosan azt látjuk, amit a 2012-es év egészére rögzített a statisztika.

 

A búza termelői átlagára

 

És még egy lényeges dologra felhívjuk a figyelmet: amikor nagyon kell a piacnak a búza, akkor mindegy a minősége. Mostanra történelmi mélypontra süllyedt a két kereskedelmi kategória értéke közti különbség, valójában már a 3 százalékot sem éri el. Sajnos „békeidőkben” is 10 százalék alá csökkent az állatnak és az embernek szánt búza árkülönbözete. Ezért van az, hogy a bőtermő nyugati fajták aránya megnőtt a köztermesztésben.

 

A két búzaminőség ára közti eltérés %-ban

 

Kukorica: még nagyobb drágulás

A Tallage tájékoztatása szerint a kukoricaára továbbra is emelkedő tendenciát mutat a világpiacon, amit több tényező befolyásol. Ukrajnában a kukorica-betakarítás előrehaladtával az alacsonyabb hozamok miatt csökken a várható termés. Brazíliában egyrészt erős a belső kereslet, másrészt a másodvetés termésvárakozásai az eső hiánya miatt csökkennek. Az aratási kilátások Argentínában is romlanak a La Niña okozta aszály miatt. Magyarországon a NAIK AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 55,6 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica november második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 34 százalékkal múlta felül, és csak kevéssel van lemaradva a 2012-ben tapasztalt 55 868 ezer Ft/t-s ártól. Újabb grafikont nem rajzoltunk, mivel ugyanazt a trendet látni rajta, mint a búza esetében, lévén ezek egymás helyettesítő termékei.

 

A gabonafélék nemzetközi és európai kikötői ára