fbpx

A mezőőrnek bírnia kell a stresszt

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 29.

Megjelent az az agrárminiszter rendelete a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyáról. Mezőrőr nem lehet akárki, hiszen felesküdött, rendészeti feladatokat ellátó személyeknek minősül.

 

Ceglédi mezőőrök
Ceglédi mezőőrök (forrás: erdo-mezo.hu)

 

Ezeket a tevékenységeket csak ágazati képzést és sikeres vizsgát követően lehet végezni. A képzésben való részvétel előfeltétele, hogy a helyi önkormányzat szándéknyilatkozatot tegyen az adott személy mezőőrként való foglalkoztatásáról, vagy – még nem működő mezei őrszolgálat esetén – a mezei őrszolgálat létrehozásáról.

Vizsgára az jelentkezhet, aki az ágazati képzés óraszámának négyötödén részt vett. Nemcsak egyszer kell sikeresen átmenni a vizsgán, a mezőőrnek/hegyőrnek továbbképzéseken is részt kell vennie, de ezek egy-egy 8 órás elektronikus tananyaggal megvalósíthatók, illetve kiválthatók egy vagyonőri továbbképzéssel.

 

A képzés kiterjed

  • az alapfokú mezőgazdasági, erdészeti, vad- és halgazdálkodási ismeretekre éppúgy, mint
  • a mezőőri/hegyőri szolgálat során előforduló legjellemzőbb bűncselekményekre, szabálysértésekre,
  • az intézkedés folyamatára,
  • az önvédelmi alaptechnikákra és a fegyverismeretre.
  • Elvárás az önfegyelem, stressztűrés és a konfliktuskezelési képesség.

A felesküdött mezőőr rendészeti feladatokat ellátó személyeknek minősül, ruháján jól látható helyen szolgálati jelvényt visel. Sörétes vadászlőfegyverét kizárólag lakott területen kívül kártevő riasztására, illetve seregély gyérítésére használhatja, halőri igazolvány birtokában kárókatonát is lőhet vele. Kártevőgyérítéshez a területileg illetékes vadászatra jogosult egyetértése is szükséges. A mezőőr ezen felül könnygázszóró palackkal rendelkezik. A mezőőr károkozás észlelése esetén értesíti a terület tulajdonosát/használóját, jogszabálysértés gyanúja esetén a hatóságot.

 

A részletek a jogszabályban olvashatók itt. Ez is érdekelheti a témában: Megverte a tolvajt, elítélték.