fbpx

A korábbi ÖKO-nyertesek is több pénzt kapnak

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 15.

Nemcsak a legújabb ÖKO-kiírás nyertesei, de a 2018-ban meghirdetett pályázat kedvezményezettjei is a korábbinál átlagosan 74%-kal magasabb támogatási összegekre számíthatnak – jelentette be Nagy István agrárminiszter. A döntés több mint 2000 gazdálkodót érint.

 

mezőgazdasági terület
Támogatják a sokszínű gazdálkodást (fotó: Horizont Média)

 

Egyszerre indul a magasabb finanszírozás

Az Agrárminisztérium minden lehetséges módon segíteni kívánja az ökológiai gazdálkodás hazai előremozdítását. A Vidékfejlesztési Program keretében 2018-ban elindított, ötéves ökológiai gazdálkodást segítő program mellett ezért szeptemberben újabb pályázatot írtak ki a biogazdálkodásra való átállás segítésére.

„A korábbi program támogatási összegeit összhangba hozzuk az új felhívással, hiszen minden biogazdálkodó tevékenysége azonosan értékes. A támogatási összegek átlagosan 74%-kal emeli meg az agrártárca, ehhez igazítva pedig 42 milliárd forintra növekszik a 2018-as program finanszírozása” – hangsúlyozta a Nagy István. A megemelt összegek 2022-től lesznek érvényesek, amikor az új ÖKO-kiírás kötelezettség-vállalási időszaka is elindul.

 

Közeledés a 400 ezer hektáros célhoz

A két utolsó ÖKO-felhívás keretében együttesen 82 milliárd forint támogatást kapnak a gazdálkodók ökológiai gazdálkodásra. A 2018-as kiírás eredményeként újabb 100 ezer hektárral bővülhet a hazai ökoterület nagysága, ami így már eléri a 300 ezer hektárt. A kormány célja az, hogy 2027-re 400 ezer hektárosra nőjön a bio szempontok szerint művelt terület, erről itt írtunk legutóbb: Rögös út: 6 év alatt ismét dupláznánk az ökoterületeket.