fbpx

UFOP: végre tisztességes árat kaptunk az olajnövényekért

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 december 11.

Novemberben a FAO növényolaj-árindexe 2014 áprilisa óta nem tapasztalt magasságba kúszott. Valamennyi növényi olaj drágult, de leginkább pálmaolaj. Az UFOP szerint ennek ideje volt már.

 

FAO globális növényolaj-árindex

 

A FAO növényolaj-árindexe, amely a világkereskedelem tíz legfontosabb növényi olajának nemzetközi árváltozását szemlélteti, novemberben átlagosan 121,9 pont volt, 2014 márciusa óta a legmagasabb szintet érte el. A drágulás elsősorban a pálmaolaj áremelkedésének számlájára írható, de a szója-, repce- és napraforgóolaj ára is emelkedett. A pálmaolaj nemzetközi ára a hatodik hónapja nő. Ennek oka a világpiaci készletek meredek csökkenése, mivel a legfontosabb pálmaolajtermelő országokban a termés jó része nem felelt meg az európai fenntarthatósági szabványoknak, a nemzetközi kereslet azonban élénk maradt. A szójaolaj ára az erős indiai kereslet hatására emelkedett, és követte a trendet a repce- és napraforgóolaj is.

 

olajosmag

 

Az olaj- és fehérjenövénytermelők szövetsége (UFOP) az áremelkedést abszolút szükségesnek látja, tekintettel a termelők előző évi bevételeire. Figyelembe kell venni azt is, hogy a környezeti követelmények szigorodása Európában is csökkentette az elérhető hozamokat, ezzel együtt a gazdálkodók vetési kedvét. A trendet csak kellően magas termelői árakkal lehet ellensúlyozni – mutat rá az UFOP. A szövetség ezen a ponton felhívja a figyelmet, hogy az uniós biodiverzitási stratégiának is lesznek termeléscsökkentő hatásai. A Termőföldtől az asztalig stratégia negatívan befolyásolja a gazdák jövedelemhelyzetét, amit a szakpolitikának ellensúlyoznia kell. A gazdák ökoszisztéma-szolgáltatásainak meg kellene jelennie az emelkedő termelői árakban is. A szövetség a maga részéről minden eszközzel segíti a gazdálkodókat abban, hogy színesebb vetésforgókat alakítsanak ki a jövőben.