fbpx

Éjszakai vetéssel az ecsetpázsit ellen

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 26.

A tapasztalatok szerint hihetetlen hatékonysággal védekezhetünk egy rezisztenciára hajlamos gyom ellen pusztán a vetésidő megválasztásával.

 

parlagi ecsetpázsit
Terjedő gyom az ecsetpázsit (forrás: stringfixer.com)

 

Csúsztatott vetésidő

Az országos gyomfelvételezések adatai szerint növekedett a tyúkhúr, veronikafélék és a magról kelő egyszikűek, különösen a parlagi ecsetpázsit borítása hazánkban, főként a szulfonil-urea típusú gyomirtó szerek túlsúlya miatt. A gyombiológusok már felfigyeltek rá, hogy a meghatározó jelentőségű magról kelő egyszikű fajok közül a nagy széltippan és parlagi ecsetpázsit ellen a herbicidhasználaton túl az utolsó talajmunka – beleértve a vetést –késői időzítésével lehet igazán sikeresen védekezni. Ezzel mintegy 75%-os egyedszám-csökkentést lehet elérni a hazai megfigyelések szerint.

 

Vetés sötétben

Csakhogy ez nem minden kalászosnál kivitelezhető, és sokszor ellentmond annak a célnak is, hogy kihasználjuk a faj/hibrid nagyobb termőképességét. A kései vetés sikerét az egyre hűlő levegőn túl a nappalok hosszának rövidülése adja. Az ecsetpázsit ugyanis fényre csírázó növény. A nyáron elhullott mag nyugalmi időszakát akár pár Lux is megbolygatja, és elindul a csírázás. Éppen ezért a parlagi ecsetpázsit ellen sikeresen védekezhetünk pusztán agrotechnikai módszerekkel is – hangzott el meglepő módon éppen egy multinacionális növényvédőszer-gyártó webináriumán.

Az aratást követően felszaporodik az ecsetpázsit azokon a repce- és búzatarlókon, ahol nem végeznek komolyabb tarlóhántást. Ha a nyár csapadékos, akkor különösen sok gyommag gyarapítja a föld készletét, mire eljön az ősz. A magok csírázását ekkor az indítja el, ha legalább egy röpke pillanatra fény éri őket. Ha viszont a talajbolygatást éjjel végezzük, és a munkagépen is kikapcsoljuk a fényszórókat, akkor a mag nyugalomban marad. A tapasztalatok szerint a tompított fényszóró használata még elfogadható.

 

Mi éri meg jobban?

Ezzel a módszerrel tavaly ősszel Németország számos területén kontrolkísérleteket végeztek. Az éjjeli vetés mindenütt 50-60 százalékkal csökkentette a parlagi ecsetpázsit mennyiségét a táblákban a nappali vetéshez képest. Mivel ma már egyre több gépet GPS-koordináták szerint kormányoznak, az éjszaki munka kivitelezése egyre egyszerűbb. A földtulajdonosnak csak azt kell mérlegelnie, hogy mi éri meg jobban: kifizetni a túlóradíjat a traktorosnak, vagy megvenni a herbicidet egy őszi kezeléshez, és bízni benne, hogy még nem ellenálló vele szemben a helyi gyomflóra. De mint tudjuk, az utóbbi csak idő kérdése. Lásd még: Miközben a búzát nemesítettük, létrehoztuk a szupergyomot