fbpx

Egy hónappal hosszabb lett a trágyázási időszak

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 26.

Módosult a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelmét szolgáló 59/2008. (IV. 29.) FVM-rendelet. A klímaváltozáshoz igazították a szabályokat.

kukoricaszár
November 30-ig élénken él a talaj és az őszi vetés (fotó: Horizont Média)

 

Egyre hosszabb az ősz

Egy hónappal kitolták a téli legeltetés idejét és a nitrogén-műtrágyázás utolsó időpontját a nitrátérzékeny területeken. Ezek hazánk termőterületének csaknem háromnegyedét alkotják. 2014-ben még október 31. volt a trágyázás utolsó megengedett időpontja, ez mostanra november 30-ra módosult. A legeltetési szezon hasonlóképpen egy teljes hónappal hosszabb most, mint 7 évvel ezelőtt. Az ok: ennyivel melegebbek a novemberek, a növényzet egészen decemberig fejlődik és hasznosítja a tápanyagot.

 

Szárbontás és őszi vetés

A 12%-nál meredekebb lejtésű területeken a műtrágyát a kijuttatást követő 4 órán belül kell a talajba dolgozni (nem pedig haladéktalanul), kivéve a fejtrágyázás műveletét. Ugyanakkor tilos könnyen oldódó nitrogéntrágyát kijuttatni a betakarítás után (szárbontásra), ha ősszel nem kerül sor újabb kultúra vetésére. Hosszan ható nitrogénformákat (pl. karbamid) azonban bevethetünk. A szárbontásra kiadható többletnitrogén mennyiségéről itt talál egy számolási példát. Az őszi kalászosok fejtrágyázása továbbra is február elsejétől lehetséges.

 

A rendelet hamarosan életbe lép, így már az idei őszre is érvényes. Ez a cikk is érdekelheti a témában: Országosan már nem is beszélhetünk intenzív művelésről.