fbpx

Az év kukoricaszilázsai 2020

Írta: MezőHír-2021/09. lapszám cikke - 2021 szeptember 27.

Az Év kukoricaszilázsa díj 2020 átadására 2021. június 2-án, a Szarvasmarha-ágazati Szemináriumon került sor, Szolnokon. A díj alapját képező vizsgálati eredmények az ÁT Kft. Takarmányanalitikai Laboratóriumába érkező 411 mintára vonatkoznak és a 2020. 09. 01–2021. 05. 20. közötti időszakot ölelik fel.

kukoricaszilázs

 

Az értékelés során a 30–40% közötti szárazanyag-tartalmú, 70%-ot meghaladó CSPS-értékű, 35%-ot megközelítő vagy azt meghaladó keményítőtartalmú és jól erjedt szilázsokat rangsoroltuk. A 2020-ban betakarított szilázsokban az átlagos keményítőtartalom 31,7% volt, ezért az összes keményítőtartalom szempontjából kevésbé vettük szigorúan a 35%-os határt. Ebben az évben azonban sokkal kritikusabban lett mérlegelve a keményítő és az emészthető keményítő kapcsolata. A nagy vegetatív tömeg ugyanis rendkívüli hozamokat produkált (országos átlag: 33,5 t/ha; Heves és Békés megyében 45 t/ha!), de ez együtt járt a mérsékelt keményítőtartalommal.

Aki előre látta ezt a hatást, dönthetett arról, hogy megelőzi azt a szerencsétlen helyzetet, amikor a nagy hozamú, fantasztikus növényből keményítőhiányos kukoricaszilázs készül.

Két dolgot lehet tenni a keményítőtartalom növelése érdekében: várni a nagyobb keményítőtartalomra vagy magasabb tarlóval betakarítani a növényt. A nagyobb szárazanyag-tartalom azonban bár növeli a keményítőtartalmat, de csökkenti a keményítő emészthetőségét! Ebből következően csak mérsékelten emeli az emészthető keményítőtartalmat (1. ábra) és jelentősen növeli a keményítőveszteséget (a bélsár keményítőtartalmát, 2. ábra és 1. táblázat).

 

kukoricaszilázs

 

kukoricaszilázs

 

kukoricaszilázs

kukoricaszilázs

 

Hozzá kell tenni, hogy a jó szemroppantottság természetesen javíthatja a keményítő emészthetőségét ebben a szárazanyag-tartományban is! Abban az esetben, ha 32–35% szárazanyag-tartalom mellett további 20 cm-rel megemeljük a tarlómagasságot, úgy +2-3%-kal emelkedik a keményítőtartalom, tehát elérjük azt a keményítőtartalmat, amit egyéb esetben (30-40 cm-es tarlómagassággal) csak 38-40% szárazanyag-tartalom mellett tudtunk volna.

De közben nem csökken a keményítő emészthetősége, nem emelkedik a trágyával kidobott keményítő és javul a rostemészthetőség. A 100%-os keményítőemészthetőség csak kiváló szemroppanottsággal és nem túl magas szárazanyag-tartalommal érhető el. Ez egyben kedvező rostemészthetőséget fog maga után vonni. A tárolás időtartama is meghatározó jelentőségű, de ezt nem tudjuk figyelembe venni az értékeléskor (a mintavétel időpontja ugyanis nem feltétlenül jelzi a depó életkorát).

Ezért először azokat a tehenészeteket mutatjuk be, ahol a keményítőemészthetőség legalább 95% volt (az alapértékek pedig az következő tartományban voltak: 30–40% szárazanyag, >70% CSPS)!

‑ Szombathelyi Tangazdaság Zrt., Felsőnyírvár,

Hód-Mezőgazda Zrt., Vajhát,

‑ Berek-Farm Kft.,

‑ Cosinus Gamma Kft., Apajpuszta,

‑ Dunagyöngye 2000 Mg Zrt.,

‑ DPMG ZRT., Törtel,

Tedej Zrt., Hajdúnánás, Daróczi-major,

‑ Agroprodukt Zrt., Csót,

‑ Dupor Kft., Nemeske,

‑ Állért Kft., Ete,

‑ Galgamenti Mg. Kft., Tura.

 

Igazságtalan lenne kihagyni azokat a cégeket, amelyek nagy szárazanyag- és keményítőtartalommal takarították be a silókukoricát, hiszen ezek a szilázsok is kiválóak. Gyengébb keményítőemészthetőség mellett is jelentős emészthetőkeményítő-tartalmat tudnak biztosítani a tehénnek (bár nagyobb veszteséggel).

kukoricaszilázs

 

Az alábbiakban láthatják azokat a szilázsokat, melyek keményítőemészthetősége 90–95% között volt (30–40% szárazanyag, >70% CSPS).

‑ Euro Rosé Kft., Hács,

‑ Agroprodukt Zrt., Zsigmondháza,

‑ Lakto Kft., Dabas,

‑ Szombathelyi Tangazdaság Zrt., Rangutmajor,

‑ Jászberényi Kossuth Zrt.,

‑ Bovinia Kft., Takácsi,

‑ Hunland Production Kft.,

‑ Tyrol Mg Kft., Zalaszentiván,

‑ Hús-Állat Import Export Kft.,

‑ Béke Mg. Zrt., Hajdúböszörmény.

A CSPS-érték átlaga 2021-ben megközelítette az optimumot (69%)! A 267 vizsgálati eredményből 17% volt 80% felett és mindössze 4,5%, 50% alatt. A 2. táblázatban láthatóak azon cégek (a díjnyertesek kivételével), melyek 80% feletti szemroppantottsággal takarították be a silókukoricát. Gratulálunk az eredményhez!

A „szépségdíjasok”, azaz a szemroppantottságban a legjobbak az alábbiak voltak:

A legjobb szemroppantottság megosztott első díja (hagyományos technológia, John Deere) tulajdonosa és a kiváló tömegtakarmány-előállítója (267 takarmánymintából) Berek-Farm Kft., 87,7% CSPS

A legjobb szemroppantottság megosztott első díja (hagyományos technológia) tulajdonosa és a kiváló tömegtakarmány-előállítója (267 takarmánymintából) Cosinus Gamma Kft., Juhászföld, 87,5% CSPS.

kukoricaszilázs

 

Az év kukoricaszilázsa 2020 díj tulajdonosa és a kiváló tömegtakarmány-előállítója (411 takarmánymintából) Hód-Mezőgazda Zrt., Vajhát

Az év kukoricaszilázsa 2020 díj tulajdonosa és a kiváló tömegtakarmány-előállítója (411 takarmánymintából) Szombathelyi Tangazdaság Zrt., (Ják, Felsőnyírvár)

Tiszteletünk és megbecsülésünk jeleként örömmel adtuk át Az év kukoricaszilázsa 2020 megosztott díjat a Szombathelyi Tangazdaság Zrt.-nek (Ják, Felsőnyírvár) és a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek. Mindkét esetben 100%-os keményítőemészthetőségű volt a szilázs, 32%-os szárazanyag-tartalommal (80%-os és 82%-os CSPS-érték mellett). Ennek a két szilázsnak a kiindulási keményítőtartalma nem volt kiemelkedő, de az emészthető keményítőtartalom 25–50 g/kg sza. értékkel meghaladta a legjobb szilázsok átlagát, és 75–100 g/kg sza. értékkel az országos átlagot, ami a kedvező fenofázis és a kiváló szemroppantottság eredménye.

 

kukoricaszilázs

kukoricaszilázs

 

Gratulálunk az állattenyésztő, növénytermesztő és gépész kollégáknak, a jó csapatoknak és a gépgyártóknak egyaránt!

SZERZŐ: DR. OROSZ SZILVIA • ÁT KFT.