fbpx

Mégsem lesz annyi brazil kukorica

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 12.

Mostanra eldőlt, hogy mennyi másodvetésű safrinha kukoricát sikerült a braziloknak közel optimális időben elvetniük. A fővetésű termés még mindig nincs teljes egészében raktárban, de ez már egyre kisebb hányadát adja a brazil kukoricának.

 

brazil kukoricabetakaritas
Lassabban haladnak a behordással (forrás: brecorder.com)

 

Az USDA lefelé korrigálta az idén várható brazil össztermést. Pillanatnyilag nem 109, hanem 105 millió tonnásnak mutatkozik Brazíliában a fő- és másodvetésben learatott tengeri mennyisége. A korrekciót felerészben az indokolta, hogy a safrinha, amelyik a termés háromnegyedét adja már, megkésve került a földbe, így az állományok egy része a tenyészidők végén nagy valószínűséggel belefut egy kedvezőtlen időjárási periódusba. 200 ezer hektárnyi területet végül nem is tudtak elvetni az itteni farmerek. Közben a fővetésű kukorica aratása sem fejeződött be, a terület felén még lábon áll a növény. A tenyészidőszak kezdetén mutatkozó aszályos időjárás miatt a hozamokban is terméscsökkenést tapasztaltak a brazil farmerek.

 

fővetésű kukorica zsugorodó területe aggasztja Brazília

 

A fővetésű kukorica zsugorodó területe aggasztja Brazília baromfi- és sertéstartókat, különösen az ország nyugati részén, ahol helyben már csak feleannyi kukoricát termelnek, mint amennyit a takarmányipar igényel. Így paradox módon a világ legnagyobb kukoricatermelője gyakran a szomszédos Paraguayból importál kukoricát a nyugati tartományai számára, míg saját termését a keleti parton fekvő kikötőkbe szállítja. Megjegyezzük: a brazil tengeri kivitele a termelési számok alapján nagyobb mértékben is nőhetne, csakhogy egyre nagyobb hányadát „bőrbe kötve” értékesítik a világban. (Lásd cikkünket itt.)

 

Az export a korábbi becslésnél 2 millió tonnával lehet kevesebb 2020/21-ben, 37 millió tonna. Az USDA szerint ezek a számok a termelésben még mindig 2,5 százalékos növekedést jelentenek az előző évi rekordhoz képest, az exportban pedig 5 százalékos az emelkedés. A brazil kivitel júniusban vesz nagy lendületet, és közvetlenül az európai aratás előtt, augusztus-szeptemberben éri el a csúcspontját. Az ország célpiacai diverzifikáltak, a legtöbb kukoricát hét állam veszi fel 2,4-4,5 millió tonnás mennyiségekben. A legtöbbet Irán és Vietnám igényli, Európán belül Spanyolország a legnagyobb piacuk, ahová 2,4 millió tonna génmódosított tengeri kerül.