fbpx

Be kell fizetni kamarai tagdíjat, de a bevallást már a NAK intézi

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 22.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csökkenti tagjai adminisztrációs terheit azzal, hogy idéntől elkészíti tagdíjbevallásukat, hasonlóan a NAV általi SZJA-bevallásokhoz. A közel 400 ezer taggal rendelkező köztestület tavasszal arról döntött, hogy őszre halasztja a tagdíjbevallási és -fizetési időszakot, ezzel segítve tagjait a járványhelyzetben. A tagdíjbevallási és -fizetési időszak október 1-31. közt lesz.

 

 

A köztestület már megszüntette a – számos tagja által korábban kifogásolt, bonyolult rendszerű – tagdíj-önbevallást, és a rendelkezésre álló hivatalos adatok alapján maga állapítja meg a fizetendő tagdíjat. Hasonlóan működik ez, mint a NAV által évente elkészített SZJA-bevallás, tehát a kamarai tagnak csak akkor kell foglalkoznia a bevallással, ha nem ért egyet vele, vagy jogosult további tagdíjkedvezményre, amit igénybe szeretne venni. A tagdíjbevallási időszak 2020. október 1. – október 31. között lesz.

A NAK által megállapított tagdíjat, elkészített tagdíjbevallást a tagok október 1-jétől megtekinthetik a www.nak.hu oldal e-Iroda felületére belépve. A növekvő költségek ellenére 2013 óta nem nőtt az agrárkamarai minimum és maximum tagdíj, amelyhez számos szolgáltatás kapcsolódik. A tagság több mint 80 százaléka esetében az éves tagdíj ötezer forint vagy annál kevesebb, nagyon sokuk esetében csupán évi kétezer forint.

A kamara idéntől lehetővé teszi a bankkártyás tagdíjfizetést, ezzel a személyes kontaktusok száma is csökken. Lehetőség van részletfizetés kérésére is; továbbá az induló vállalkozásokat segíti a NAK azzal, hogy azok nem csak az első, hanem az első két évben fix tagdíjat fizetnek. Az adminisztráció csökkentése érdekében a tagok a könyvelőjüket/könyvvizsgálójukat is meghatalmazhatják, ők is elvégezhetik a tagdíj elfogadását, korrekcióját. (A könyvelők/könyvvizsgálók részletes információkat itt érhetnek el: https://www.nak.hu/kv.)

A tagdíjalap-kedvezmények igazolási módját is egyszerűsítette a kamara: 50 millió forint árbevételig a könyvelő is igazolhatja azt, csak e fellett van szükség könyvvizsgálóra. Termelői szervezetre/csoportra vonatkozó kedvezmény igazolása esetében ez az összeghatár 300 millió forint. A könyvvizsgálóknak és a könyvelőknek nem minden esetben szükséges papír alapon vagy elektronikusan hitelesített dokumentumban kiállítaniuk a szükséges igazolást. A tagdíj megállapítása a két évvel korábbi árbevétel alapján történik. A 2020. évi tagdíj megfizetésének határideje 2020. október 31.

További információk, részletek: www.nak.hu/tagdijbevallas2020