fbpx

Moldáv alma: vámmentesen is túl drága az EU-nak

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 15.

A moldáv kereskedők arra számítanak, hogy 2023 januárjában fellendülhet az almaexport. Jelenleg még túl magas a belpiaci ár, nem éri meg kiszállítani a portékát az országból.

moldáv alma
A lengyeltől is jobbnak mondják (forrás: fruitnet.com)

Kiváló minőség

Az EastFruit szerint a moldáv almaexport novemberben csak kicsivel lépte túl a 600 tonnát, az európai piacot ugyanis lehengerli a lengyel termés. A vámmentességet élvező moldáv alma azonban előbb-utóbb utat tör magának, összesen 80 ezer tonnás kvóta áll a rendelkezésére az EU piacán. A moldovai kereskedők a román kikötőkön keresztül léptetik be az árujukat a közösség területére. Ők úgy látják, hogy itt növekszik a fogadókészség a portékájuk iránt, mivel szerintük a lengyel alma csak a románhoz képest néz ki jól, a moldovaihoz mérten már gyengébb a minősége.

Túl magas ár

Lehet, hogy így van, de a válsággal küzdő uniós piacot most jobban izgatják az árak, mint a minőség. A román kereskedők legfeljebb 215-220 magyar forintnak megfelelő összeget fizetnek a moldovai Golden Deliciousért, így ezek felvásárlási ára a moldáv gazdaságokban legfeljebb 100-120 forintnak megfelelő összeg lehet. Csakhogy a helyi alma nagykereskedelmi ára november vége óta tartja a 145-157 forintnak megfelelő moldáv lírát, így jelenleg nem éri meg kiszállítani az országból. Eddig csak némi Idared, Florina, Red Chief és egyéb fajták indultak el kis tételekben.

Lásd még a témában: Vámmentes gyümölcspiaccal csalogatja Moldovát az EU.