fbpx

Zöldpénz: kriptovaluta a szerves trágyából

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 12.

A Brexittel Nagy-Britannia fokozatosan leépíti a mezőgazdasági támogatásokat, ami a bevételek további diverzifikálására ösztönzi a gazdálkodókat. Ennek egyik szokatlan módja a kriptovaluták bányászata. Nem is kell más hozzá, mint egy jó adag szerves trágya.

 

biogazeromu
Egy mini erőmű, ami kriptopénzt is termel (forrás: farminguk.com)

 

Digitális ugás a digitális pénz felé

A bérmunkaszolgáltatás és vendéglátás népszerű diverzifikációs lehetőségek, de újabban egyéb lehetőségek is a brit gazdák látóterébe kerültek. A kriptovaluták több mint egy évtizede léteznek, de egészen a világjárványig a bankrendszer igyekezett periférián tartani ezt a szegmenst. A Coviddal járó digitalizációs ugrás azonban a kriptovaluták életében is változást hozott. Nagy befektetők portfóliójában jelentek meg, sőt, egyes kormányok, például a közép-amerikai El Salvador, törvényes fizetőeszközként fogadták el.

Egy walesi marha- és juhtenyésztéssel foglalkozó farmer, Philip Hughes, egy biogázerőművet létesített, amit nagyrészt szerves trágyával táplál. Az erőművel termelt áram kétharmada egy lakókocsi-parkban hasznosul, a fennmaradó részt azonban a kriptovalutákat bányászó számítógépek áramellátására használja. Ezek a gépek nagyjából akkorák, mint egy bőrönd, és összetett számításokkal ellenőrzik, biztosítják a tranzakciókat. Cserébe az, aki ehhez az áramot szolgáltatja, kriptovalutával gazdagodik. Ezt nevezzük „bányászatnak”.

A számítógépeket a manchesteri székhelyű Easy Crypto Hunter vállalattól vásárolta az állattartó. A cég alapítója nemrég egy uniós kriptovaluta-találkozón azt is elárulta, hogy legnagyobb partnereik többsége gazdálkodó, már több mint 40-en vannak. Josh Riddett. ezt azzal indokolta, hogy a trágya erjesztésével keletkező energia ilyen irányú hasznosítása nagyon kevés munkával és területhasználattal jár, ráadásul igen jövedelmező tud lenni. (Hazai gyakorlatban leginkább az erőmű hulladékhőjének hasznosítására találni szép példákat. Jellemzően üvegházakat fűtenek vele, ahol több embernek is munkát adva kertészeti termékeket állítanak elő. De például afrikai harcsa tenyésztése is megoldható vele.)

Az Easy Crypto Hunter szerint ez a tevékenység nem kíván különösebb számítástechnikai tudást, aki képes egy egyszerű copy-paste műveletre, az ezt is megoldja. Egy bányászgép mintegy 18 ezer fontba (7,5 millió forintba) kerül, és lényegében csak az elektromos, illetve internet-hálózathoz kell kötni. Ezen felül egy online applikációban a gazdálkodó kiválasztja, hogy melyik pénznemet kívánja éppen bányászni.

 

kriptovaluta banyaszat
Bányászgépek a tehéntrágya energiájával hajtva (forrás: farminguk.com)

 

Energiazabáló vagy értékőrző?

Ez a lista 100 különféle pénznemet sorol fel, a legismertebb közülük a bitcoin, ebből egyetlen darab 10 millió forintot ér. A kriptovaluták értéke drámai kilengéseket mutatott a világjárvány alatt. A bitcoin árfolyamára rossz hatással volt, hogy Kína korlátozásokat vezetett be a kriptovalutákra, majd az is, amikor Elon Musk kijelentette: a Tesla már nem fogadja el fizetőeszközként. Utóbbi azzal indokolta a lépést, hogy a bitcoin bányászata nem környezetbarát, még akkor sem, ha zöldenergiát használunk hozzá. Mint kiderült, az egyes kriptovaluták előteremtése nem egyformán energiaigényes folyamat – a bitcoiné messze a legtöbb áramot igényli. A walesi gazda ezért az ethereumra állt rá. Szerinte válság idején biztonságosabb digitális pénzt termelni, mint a jegybankok inflációgerjesztő bankjegynyomtatását elszenvedni. A gazda egy géppel mintegy 30 ezer font (12,5 millió forint) éves nyereséget termelt az utóbbi 3 évben, amivel többet keresett, mintha az áramot a villamosenergia-rendszereknek adta volna el.

 

Bitcoin árfolyam

 

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A nap zöldebb, mint a fák

Erdőket égetünk a klímacélok jegyében?

Hipp-hopp: 100 biogázüzem nő ki a földből