fbpx

A tavalyinál is olcsóbban érkezik a kínai fokhagyma

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 31.

Még bőven van raktáron a tavalyi fokhagymatermésből, az idei pedig még jobb. A szállítási díjak is lefelé tartó tendenciát mutatnak. Erős lesz a verseny az európai piacon.

fokhagyma
A kínai termelők elégedettek az idei terméssel (forrás: alibaba.com)

Kiváló termés

A kínai Jining Shangzhuo Food Co., Ltd. számos friss és fagyasztott zöldség és gyümölcs nemzetközi kereskedelmével foglalkozik. A fokhagymán kívül főként gyömbért, hagymát, almát és körtét exportál. A cég Kína keleti tartományában, Shandongban termel/termeltet. Itt már javában zajlik az új fokhagyma betakarítása. Minden jel szerint jobb az áru minősége a tavalyinál. A legalább 5,5 és 6 cm-es fokhagyma aránya a termés 60-70%-át teszi ki, azaz igen jó a méret. Az időjárás száraz, ami kedvező a termék minősége szempontjából.

Még a tavalyiból is van

„Idén bőséges termésnek örvendünk, de 10 napon belül minden lekerül a táblákról. A tavalyi szezonból még körülbelül 1 millió tonna fokhagyma maradt raktáron. Emiatt a termék exportára várhatóan a tavalyi árszint alá süllyed. A jelenlegi rendelések FOB-ára 950 USD körül van, de a tényleges ár az ügyfelek által igényelt csomagolástól függ” – mondja a cég értékesítési vezetője.

Csökkenő szállítási költség

Az első konténerek június elején indulhatnak meg Európa felé. A szállítási díjak március óta csökkenő tendenciát mutatnak. A Qingdao és Európa közötti fuvar költsége most konténerenként körülbelül 8500 USD. A kínai szakember a teherszállítási díjak további mérséklődésére számít, noha a Covid-járvány és az ukrajnai válság még nem ért véget. Ez kihat az értékesítési lehetőségekre, így a szakember éles versenyre számít idén a nemzetközi fokhagymapiacon.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Végre valami, ami nem drágább: fokhagyma.