fbpx

Egyetlen takarmánygabona tudott tovább drágulni

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 26.

56 százalékos drágulásokat látni a terménypiacon, de az utóbbi hetekben némi árszelídülésnek lehetünk tanúi – kivéve egyetlen takarmánygabonát.

 

árpavetés
Október közepén már erős állományokkal találkozhattunk az országban (fotó: Horizont Média)

 

Hatalmas drágulás

Megjelent az Agrárközgazdasági Intézet legújabb jelentése, ebből kiviláglik, hogy az utóbbi hetekben az árpa az egyetlen, amelyik tovább tudta emelni az árát. A többi takarmányféleség is extrém drága, de a csekély ráfordítással termelhető, júniusban aratható őszi kalászosnak kimagasló a jövedelmezősége ilyen árszint mellett.

 

gabonaárak
Takarmánygabonák ára (forrás: AKI PÁIR)

 

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 96,6 ezer forint/tonna (+56 százalék az egy évvel korábbihoz képest), a takarmánybúzáé 93,5 ezer forint/tonna (+57 százalék), a takarmánykukoricáé 87,4 ezer forint/tonna (+56 százalék) volt november második hetében. Ezzel egy időben a repcemag termelői ára 259,6 ezer forint/tonna, az ipari napraforgómagé (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) 202,7 ezer forint/tonna (+59 százalék), a szójababé 219,1 ezer forint/tonna (+54 százalék) volt. A full-fat szóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 221,3 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ugyanekkor. A fehércukor világpiaci átlagára 2021 szeptemberében 419 euró/tonna volt, csaknem 4 százalékkal nőtt az augusztusihoz képest.

 

Ígéretes takarmánygabona

Az árpavetések idén is jól sikerültek, szép, fejlett állományokat látni az országban. Tekintve a növény mérsékelt nitrogénigényét és magas árát, a termelők bízhatnak benne, hogy 2022-ben is jó bevételt hoz a növény.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetik a témában:

Véget ért az árpaboom, felkészül a cirok

Árpa: már 25 százalékkal drágább, mint tavaly

Eladtam az árpát – talán túl korán