fbpx

A nap zöldebb, mint a fák

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 07.

Magyarországon a megújuló energiaforrások felhasználását tekintve az elmúlt években a leginkább a napenergia-felhasználás fejlődött. 2019-ben azonban még mindig a biomassza elégetése, erjesztése adta a legtöbb megújuló villamos energiát. A trendeket látva ez ma már valószínűleg nincs így.

 

biogazeromu
A biogázerőművek fontos alapanyaga a trágya (forrás: ecolounge.hu)

 

2019-ben már a megújuló alapanyagok biztosították a teljes villamosenergia-felhasználás 10 százalékát Magyarországon. Az energia forrását tekintve a biomassza aránya erősen csökken, míg a napenergiáé exponenciálisan nő.

 

megujulok aranya a villamosenergia-termelesben
Forrás: AKI

 

Ha biomassza, akkor döntően fa

A hazai energetikai célú biomassza-felhasználás alapanyagának javát még mindig a faipar és az erdészet adja, a 2020-ban felhasznált 3,5 millió tonna alapanyagból 1,26 millió tonna ebből a szegmensből származott. Az erőművekben ez adja a fő energiaforrást. Emellett szívesen használnak fel bálázott energiafüvet, energianádat, kukoricaszárat és szalmákat (260 ezer tonna), kommunális hulladékokat (175 ezer tonna), napraforgóhéjat (134 ezer tonna) és malomipari melléktermékeket (60 ezer tonna).

 

Biogázerőmű: nálunk nem egy sikersztrori

A biomassza alapú energiatermeléshez 871 ezer tonna tonnával a mezőgazdaság járult hozzá. Ez döntően (570 ezer tonna) állati trágyát jelentett, amit 38 biogázerőmű „erjesztett” energiává. Ezen felül főként (toxinos) gabonamagok és egyéb értékcsökkent termékek kerültek a biogázerőművekbe, illetve a szeszipari, a cukor- és tejipari gyárak melléktermékei. A feldolgozóipari melléktermékeket összesen 814 ezer tonnás mennyiségben igényelték a biomassza-hasznosítók.

A 2020-as év nem kedvezett a biogázüzemeknek, mivel jóminőségű és extrém drága volt a gabonatermés, de még a szalma ára is magas volt. A beruházási pályázatokban viszont mindenhol előnyt élvez az, aki napenergia hasznosítását tűzi ki célul, így a napenergia mostanra már lekörözhette a biomasszákat a villamosáram-termelésben.

 

Lásd még a témában:

Erdőket égetünk a klímacélok jegyében?

Hipp-hopp: 100 biogázüzem nő ki a földből