fbpx

Ez pörgeti az inflációt

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 11.

Tegnap a KSH gyorsjelentése 5,1%-kos inflációs rátáról számolt be május hónapra. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen.

 

Tankolás
Szinte mindenhez kell, ami helyet változtat (Fotó: Gönczi Krisztina)

 

Az élelmiszerek ára az elmúlt 12 hónap alatt 2,6 százalékkal nőtt. Ez nem tűnik jelentősnek, de vannak egyes cikkek, amelyeknek elszabadult az ára. Továbbra is az étolaj drágulása emelkedik ki a mezőnyből: 24,6 százalékkal kerül most többe, mint tavaly ilyenkor. A tojásért 8,7, a margarinért és a száraztésztáért 7, a lisztért 6,3, a rizsért 6,1%-kal kell többet fizetni a boltokban. A sertéshús ára viszont 7,5%-kal csökkent. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 12,2, ezen belül a dohányáruké 19,8%-kal nőtt.

Megindult a tartós fogyasztási cikkek áremelkedése is: az új személygépkocsik 9,2, a szobabútorok 6,7%-kal kerültek többe, mint tavaly ilyenkor. A legnagyobb drágulást az üzemanyag produkálta: 36,2%-kal magasabb a most leszurkolandó összeg tankoláskor. Tavaly ilyenkor tombolt a Covid, nagyot esett a gépjárműforgalom, és éppen a gázolaj árcsökkenése fogta vissza sok termék árát. A viszonyítási alap tehát igencsak a mélyben van. Sajnos, az üzemanyag mostani drágulása minden más szállítandó áru értékére kihat, vagyis ez a legnagyobb inflációhajtó tényező.

 

Infláció

 

Összeállította: Gönczi Krisztina