fbpx

Argentína kukoricatermelése megszenvedi a gazdasági válságot

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 30.

Bár a kikötők és feldolgozók közelében dolgozó farmerek számára a kukorica a legjövedelmezőbb tavaszi vetésű növény Argentínában (beleértve a szójababot és a napraforgót is), a 2020/21-es gazdasági évben „csak” 47,6 millió tonna lehet az ország termelése a korábbi évek 50-51 millió tonnás eredményével szemben – vélekedik az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA). A növény termőterülete ugyanis kisebb a vártnál, 5,9 millió hektár.

Az állattartás sok kukoricát felszív

A kukorica belső felhasználása eddig hasonlóan alakul a tavalyi évhez, úgy tűnik, a Covid-19 nem érinti. A tej-, a marha- és baromfihústermelést a várakozásokkal ellentétben nem befolyásolta negatívan a koronavírusjárvány, nyereségesen zárhatják 2020-at. A sertéshús- és tojástermelésben, valamint az etanoliparban azonban visszaesés tapasztalható.

A 2020/21-es gazdasági évben a kukorica exportja 33 millió tonna lehet, jóval kevesebb, mint a korábbi évek 37 millió tonnás mennyisége. A kivitel java, 20-25 százaléka várhatóan Vietnámot célozza meg, a többi kukorica is a délkelet-ázsiai piacokon, illetve Afrikában landol. Az export már márciusban, közvetlenül a betakarításkor elkezdődött, és augusztusban ér véget, amikor a brazil safrinha (másodvetésű, téli) kukorica belép a nemzetközi piacra.

Kis költségszintű növények felé fordulnak

A mezőgazdaság (is) pénzügyi nehézségekkel küzd Argentínában, ezért a gazdák kockázatkerülő döntéseket hoznak. Nehéz hozzájutni dollárhoz az országban, így az importtermékek is drágábban kerülnek be. A kukorica külpiacra jutását nehezíti, hogy az exportvámját tavaly decemberben 12%-ra emelték, és nem kizárt a további emelés. A kormány nem rég államosította Argentína egyik legnagyobb szójafeldolgozóját és a hatodik legnagyobb agrárexportőrt, amelyik csődbe került.

A gazdák még mindig nem adták el a teljes búzatermésüket, de nem juthatnak hozzá olyan kedvezményes hitelekhez a Covid-19 miatt, mint más ágazati szereplők. A fővetésű kukorica elvetéséig még 2-3, a másodvetésűéig még 5-6 hónap van hátra, de a farmerek még nem döntötték el, milyen növényt termesszenek. A kukorica költségszintje 80 százalékkal magasabb, mint a szójababé, ami az utóbbi irányába mozdíthatja el őket.