fbpx

Sekély, intenzív művelés tavasszal

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 június 11.

Horsch Cruiser

A sekély művelés nagyon sokáig a kombinátorok, kompaktorok munkájára volt bízva. Később bejöttek a rövidtárcsák, majd megint az újabb rugós kapás kultivátorok. Ezek általában szántott talajokon dolgoztak, de amint egyre nagyobb teret hódított a mulcsos talajművelés, úgy lett egyre nagyobb igény az olyan rugós kapás sekély művelőre, amely a keményebb talajfelszínen és a nagyobb szármaradványban is jól elboldogul.

A Horsch kifejlesztett egy olyan rugós kapát, amely 150 kg-ra van előfeszítve, így a kapa bent marad a földben, és amennyiben akadályba ütközik, képes 20 cm magasra kinyílni.

 

Cruiser kapa
Cruiser 150 kg-ra előfeszített kapa

 

A legtöbb rugós kapa, amikor a földdel találkozik, addig enged hátrafelé, amíg a rugó annyira meg nem feszül, hogy a kapa megálljon a földben. Ezt küszöbölték ki a Horschnál!

A hatgerendelyes vontatott, illetve a négygerendelyes függesztett Cruiserrel tavaszi sekély művelést, szántáselmunkálást, szántás nélküli talajok lazítását, műtrágya-bedolgozást és magágykészítést végzünk, ezenfelül a nagy kapaerőnek és nagy átömlési keresztmetszetnek köszönhetően a tarlóhántást, illetve tarlóápolást és az őszi magágykészítést is el tudjuk végezni.

 

Cruiser 5 XL Tarlóhántás
Tarlóhántás Cruiser 5 XL-lel: nagy mennyiségű szalmával is elbír

 

A tavaszi első meneteknél a keskeny, 5 cm széles lándzsakapát használjuk, így elkerülhető, hogy a nedves talajt a lúdtalp kapa esetleg elkenje a művelési síkban. A hatgerendelyes Cruiser nagyon sok földet szállít magával, így a felszínt „kivasalja”. Ez a tarlóhántásnál, tarlóápolásnál is nagyon jól jön, mert a szalmát és a pelyvát még jobban teríti. A kapamező mögött egyengetőtárcsákat találunk, amelyek a hengerek előtt egyenletes felszínt képeznek. Lezáróhengerekből többféle is rendelkezésre áll. Ki milyen talajfelszínt szeretne, illetve milyen földeken dolgozik, annak függvényében választ egyik vagy másik henger közül.

Egyre többen kezdtek el a talajhigiéniával is foglalkozni. Mit is jelent ez? Azt, hogy minél kevesebb kórokozót vigyünk egyik területről át a másikra. Ezt a legjobban a hengerekkel lehet megvalósítani, így egyre többen olyan hengert keresnek, amelyik jól visszatömörít, aprít, de nem rakódik sok föld rá. Ez a dupla RingFlex henger a Horsch háza táján.

 

Dupla Ringflex henger
Munka dupla RingFlex hengerrel tavasszal, első menetben

 

Cruiser dupla RingFlex munkája
Cruiser dupla RingFlex munkája agyagos talajon, téli álom után

 

A tavaszi magágykészítéshez igen kedvelt az OptiRoll henger, amely a RingFlex és a lappálcás henger kombinációja. A nagy átmérőjű RingFlex tartja a gépet a mélységben, a pálcáshenger pedig aprómorzsás talajfelszínt hagy maga mögött.

 

OptiRoll henger
OptiRoll henger
OptiRoll henger munkája
OptiRoll henger munkája

 

A Cruiserrel olyan eszközt kapunk a kezünkbe, amelynél a kapák cseréjével a sekély intenzív keverő-, egyengető- és sarabolómunkákat tökéletes minőségben tudjuk elvégezni. Legyen laza vagy kemény föld, a kapa a talajban marad, és teszi a dolgát!

 

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN +36-30/743-0302

 

Horsch