fbpx

Alma: a termés harmada-fele odaveszett

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 30.

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte az időjárás: egy átlag évihez képest 50-60 százalékkal szerényebb lehet a termés – derül ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az ÉKASZ termésprognózisából. A termelők tapasztalatairól – fajtánként lebontva – a Mezőhír hamarosan megjelenő print számában olvashat.

 

 

Fagy és aszály

Tavasszal nagyon sok, térségenként 15-18 fagyos éjszaka volt, március 22-étől május közepéig több hullámban jelentős fagykárok érték a gyümölcsültetvényeket A károkat a rendkívül aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás is növelte. Ennek következtében 2020-ban hozzávetőlegesen 300-350 ezer tonna almatermésre számítanak a szakemberek, ez egy átlagos évi termés (600 ezer tonna) 50-60%-a. A körte terén még rosszabb a helyzet: a sokéves átlagtermés (32 ezer tonna) 40-50%-a várható csak idén, 13-16 ezer tonna. Sok olyan ültetvény is van az országban, ahol abszolút nincs szüretelhető termés.

Az almánál a fajták vonatkozásában elmondható: a Gala és a Golden fajtakörnél a helyzethez mérten jó a termés, míg kifejezetten gyenge a Jonagold, Jonathan és Idared fajtakörnél. A Red Delicious, Pinova, Braeburn, Fuji fajták termése erősen heterogén, általában gyenge. A körte esetében a dunántúli termőtájakon általában nagyon gyenge a termés, míg az ország északi, észak-keleti termesztőkörzeteiben valamivel jobb a helyzet. A fajták vonatkozásában megállapítható, hogy a Vilmos körte várható mennyisége a helyzethez képest elfogadható, míg a többi fajta általában nagyon gyengén teljesít.

 

Kapcsolódó cikkünk a lengyel munkaerőpiac és a magyar almaárak összefüggéséről itt olvasható.